Hyppää pääsisältöön

Maamme ensimmäinen jäähalli

Suomen ensimmäinen jäähalli valmistui Tampereen Hakametsään vuonna 1965. Jäähalli toimi kisanäyttämönä, kun Suomi järjesti ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kisat.

Tietolaatikko

Tampereen jäähallissa on järjestetty jääkiekon MM-kisat vuosina 1965, 1982, 1991, 1997 ja 2003 sekä naisten MM-kisat 1992.

Suomalainen jääkiekko sai alkunsa Tampereella Tapaninpäivänä vuonna 1926, kun Suomen Luisteluliiton puheenjohtaja Yrjö Salminen toi kanadalaisia jääkiekkomailoja tamperelaisille jääpalloilijoille ja antoi kuuluisan valmennusohjeensa: ”Pelakkaa pojat!”

"Jäähalli Tampereelle" -kansalaisliike alkoi nousta 1960-luvun alussa: kaupungin tarjoama jäärata ei enää riittänyt innokkaiden pelaajien tarpeisiin. Lopullisen sysäyksen Tampereen jäähalli-hankkeelle antoi Suomelle myönnetyt vuoden 1965 jääkiekon MM-kisat.

1,2 milj. euroa maksaneen jäähallin suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Rakentajana oli rakennustoimisto Tähtinen & Sola. Hallin valaistussuunnitelman teki maajoukkuekiekkoilija ja insinööri Kalle Havulinna. Valmistuessaan halli tarjosi
10 200 katsojapaikkaa.

Filmikertomuksessa seurataan jäähallin rakentamista, jäähallipäivän juhlallisuuksia 1964 ja MM-kisojen avajaisia 1965. Sarjan viimeisessä osassa otetaan selvää, kuinka jääkiekon MM-kisat sujuivat isäntäkaupungin näkökulmasta.

Teksti: Rita Landström

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto