Hyppää pääsisältöön

Maamme ensimmäinen jäähalli

Suomen ensimmäinen jäähalli valmistui Tampereen Hakametsään vuonna 1965. Jäähalli toimi kisanäyttämönä, kun Suomi järjesti ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kisat.

Tietolaatikko

Tampereen jäähallissa on järjestetty jääkiekon MM-kisat vuosina 1965, 1982, 1991, 1997 ja 2003 sekä naisten MM-kisat 1992.

Suomalainen jääkiekko sai alkunsa Tampereella Tapaninpäivänä vuonna 1926, kun Suomen Luisteluliiton puheenjohtaja Yrjö Salminen toi kanadalaisia jääkiekkomailoja tamperelaisille jääpalloilijoille ja antoi kuuluisan valmennusohjeensa: ”Pelakkaa pojat!”

"Jäähalli Tampereelle" -kansalaisliike alkoi nousta 1960-luvun alussa: kaupungin tarjoama jäärata ei enää riittänyt innokkaiden pelaajien tarpeisiin. Lopullisen sysäyksen Tampereen jäähalli-hankkeelle antoi Suomelle myönnetyt vuoden 1965 jääkiekon MM-kisat.

1,2 milj. euroa maksaneen jäähallin suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Rakentajana oli rakennustoimisto Tähtinen & Sola. Hallin valaistussuunnitelman teki maajoukkuekiekkoilija ja insinööri Kalle Havulinna. Valmistuessaan halli tarjosi
10 200 katsojapaikkaa.

Filmikertomuksessa seurataan jäähallin rakentamista, jäähallipäivän juhlallisuuksia 1964 ja MM-kisojen avajaisia 1965. Sarjan viimeisessä osassa otetaan selvää, kuinka jääkiekon MM-kisat sujuivat isäntäkaupungin näkökulmasta.

Teksti: Rita Landström

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto