Hyppää pääsisältöön

Maamme ensimmäinen jäähalli valmistui 1965

Suomen ensimmäinen jäähalli valmistui Tampereen Hakametsään vuonna 1965. Jäähalli toimi kisanäyttämönä, kun Suomi järjesti ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kisat. Filmikertomuksessa seurataan jäähallin rakentamista, jäähallipäivän juhlallisuuksia 1964 ja MM-kisojen avajaisia 1965 sekä kuullaan kisojen sujumisesta isntäkaupungin näkökulmasta.

Suomalainen jääkiekko sai alkunsa Tampereella Tapaninpäivänä vuonna 1926, kun Suomen Luisteluliiton puheenjohtaja Yrjö Salminen toi kanadalaisia jääkiekkomailoja tamperelaisille jääpalloilijoille ja antoi kuuluisan valmennusohjeensa: ”Pelakkaa pojat!”


"Jäähalli Tampereelle" -kansalaisliike alkoi nousta 1960-luvun alussa: kaupungin tarjoama jäärata ei enää riittänyt innokkaiden pelaajien tarpeisiin. Lopullisen sysäyksen Tampereen jäähalli-hankkeelle antoi Suomelle myönnetyt vuoden 1965 jääkiekon MM-kisat.


1,2 milj. euroa maksaneen jäähallin suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Rakentajana oli rakennustoimisto Tähtinen & Sola. Hallin valaistussuunnitelman teki maajoukkuekiekkoilija ja insinööri Kalle Havulinna. Valmistuessaan halli tarjosi 10 200 katsojapaikkaa.

.