Hyppää pääsisältöön

Suomalais-amerikkalaisia rekordeja

Yhdysvalloissa julkaistiin 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä noin tuhat amerikansuomalaisten laulamaa levypuoliskoa, joista levy-yhtiöiden ihmiset eivät ymmärtäneet sanaakaan.

Ensimmäiset amerikansuomalaiset levytykset tehtiin jo vuonna 1907, jolloin John Eriksen lauloi mm. Savolaisten laulun. Kappale kuullaan Pekka Gronowin esittelyjaksossa ohjelmasarjaan Lännen lokarin lauluja (1973).

Gronow haastattelee myös amerikansuomalaisten levyjen keräilijää Rudolf Kemppaa, joka kertoo muistojaan työväenkupletisti Arthur Kylanderista.

Gronowin ohjelman muut laulut ovat Hiski Salomaan Taattoni maja ja Lännen lokari, Kylanderin Muistojen valssi sekä Antti Syrjäniemen ajankohtaissatiiri Daytonin apinajuttu.

Äänilevy-sana ei vielä ollut käytössä. Levyt olivat "rekordeja" tai "vihlekkeitä".

Luultavasti kaikkien aikojen suosituin amerikansuomalainen levytys oli Meren aallot, jota lienee myyty noin 30 000 kappaletta. Muita menestyksiä olivat mm. Kuuliaiset Kottilassa, Kulkurin masurkka, Juhannuspolkka Paksulassa, Alaska ja Sonja.

Alaska tunnetaan hyvin myös Teijo Joutselan tulkintana. Paksulan juhannuspolkka taas tuli 1960-luvulla tunnetuksi Hootenanny Trion Halitulijallaa-versiona.

Tietolaatikko

Kulkurin masurkka. Kansansävel, sov. Herman Sjöblom, san. Ahti H. Einola. Columbia 3013 F.
Kuuliaiset Kottilassa. Kansansävel, san. Leo Kauppi. Säest. Willy Larsen (harmonikka) ja tuntematon (kitara). Columbia 3040 F.
Siniaaltoset. Säv. ja san. tuntematon. Victor 79149.
Juhannuspolkka Paksulassa. Kansansävel, san. Tatu Pekkarinen. Säest. Antti Kosola (harmonikka) ja tuntematon (kitara). Columbia 16161.
Sonja. Säv. Eugen Partos, san. mahd. Wäinö Sola. Säest. Trio Finnish Program Society Orchestra, NY. Columbia 3064 F.
Meren aallot. Säv. Antti Kosola, san. Leo Kauppi. Säest. Antti Kosolan trio. Columbia 3067 F.
Aika poika. Kansansävel, san. J. Alfred Tanner. Säest. Antti Kosolan trio. Columbia 3083 F.
Alaska. Säv. Vincent Scotto, san. Akseli Vuorisola. Säest. Willy Larsen. Columbia 3085 F.
Unelmavalssi. Säv. ja san. William Syrjälä. Victor V 4175.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto