Hyppää pääsisältöön

Karjalankannasta kiertämässä

Suomenlahden ja Laatokan välisellä kannaksella tutustutaan alueen asukkaisiin, nähtävyyksiin ja historiaan. Kesä 1939 enteili sodan myrskyjä.

Tietolaatikko

Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939.

Lokakuussa 1939 käydyissä neuvotteluissa Neuvostoliitto ilmoitti Leningradin turvallisuuden vähimmäisvaatimuksiksi, että Suomi antaisi sille Suomenlahden ulkosaaret, osan Karjalankannaksesta ja osan Petsamosta. Vastineeksi Suomelle luvattiin aluekorvauksia. Suomi kieltäytyi alueluovutuksista.

Talvisota alkoi 30.11.1939. Kiivaimmat taistelut käytiin Karjalankannaksella ja Laatokan pohjoispuolella.

Sota päättyi 13.3.1940 Moskovan rauhaan.

Rauhassa Neuvostoliitto sai Kannaksen, Laatokan Karjalan ja Suomenlahden ulkosaaret. Siirtoväen asuttamiseksi Suomessa säädettiin pika-asutus- ja korvauslait.

Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa vieraillaan Koiviston satamassa, joka oli tuolloin Suomen satamista kuudenneksi suurin. Sataman työntekijät ja kauppalan asukkaat kertovat Koiviston oloista ja paikkakunnan historiasta.

Toisessa osassa tutustutaan Suomen Rivieraksi kutsuttuun Terijokeen, sen merikylpylään ja huvila-asutukseen. Pietarin ylhäisön kylpyläkulttuuri oli jäänyt historiaan ja uusia ihanteita Terijoella olivat auringonpalvonta ja uinti.

Kesällä 1939 Suomi oli kohottanut puolustusvalmiuttaan mm. vapaaehtoisvoimin tehdyillä linnoituksilla. Linnoitusjoukkojen työhön päästään mukaan sarjan kolmannessa osassa.

Sarjan viimeisessä osassa "nykyaikaista romantiikkaa Suomen ihmeellisimmästä maankolkasta" ovat etsimässä historiallisista romaaneistaan tunnettu kirjailija Lempi Jääskeläinen ja toimittaja Miri Ilanko. Tutustumiskohteita ovat mm. vuonna 1894 perustettu Lintulan naisluostari ja Rakkaudenhauta kappelikirkkoineen.

Teksti: Rita Landström