Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö nimitettiin valtiovarainministeriksi laman jälkimainingeissa vuonna 1996. "Määrätietoiseksi sovittelijaksi" kutsuttu juristi seurasi virassaan rajuja menoleikkauksia tehnyttä insinööri Iiro Viinasta.
Nimityksen aikoihin toimittajat peräsivät Niinistöltä, kuinka tämä yhdistää puolueen puheenjohtajan ja valtiovarainministerin tehtävän.
Niinistö vakuutti, että hän ei ainakaan pääse puhumaan löysiä tai omiaan. Niinistön kollegat pohtivat myös, miten juristi Niinistö eroaa insinööri Viinasesta valtiovarainministerinä.
Niinistö jatkoi valtiovarainministerinä myös Lipposen seuraavassa hallituksessa. Ministerin pesti päättyi vuonna 2003, kun hän siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.
Niinistön vaimo Marja-Leena menehtyi liikenneonnettomuudessa 1995. Ohjelman lopussa toimittaja kysyy, miten Niinistö on selvinnyt tästä surusta. Hän ei kuitenkaan halua vastata kysymykseen.
Valtiovarainministerinä ollessaan Sauli Niinistö joutui miettimään menoleikkauksia. Yleisradion ruotsinkielisen Aktuellt-ohjelman haastattelussa Niinistö pohti kuntien palvelujen maksuttomuutta. Hän ei omien sanojensa mukaan ymmärrä, miksi kuntasektorin pitäisi pyrkiä tarjoamaan kuntalaisille kaikkea mahdollista ilmaiseksi.
"Se, joka käyttää, maksaa", totesi Niinistö.
Yhtenä mahdollisena maksullisena palveluna Niinistö mainitsi kirjastot.
Teksti: Seija Aunila ja Sirpa Jegorow
Tietolaatikko
Vuonna 2000 Sauli Niinistöä kosiskeltiin kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Tällöin hän kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta kuvaillen itseään "puolivallattomaksi leskimieheksi".
Niinistö asettui ehdokkaaksi vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Hän hävisi täpärästi istuvalle presidentille Tarja Haloselle.
Niinistö palasi äänikuninkaana takaisin eduskuntaan vuonna 2007. Hän sai Uudenmaan vaalipiiristä kaikkien aikojen suurimman äänimäärän 60 498 ääntä.