Hyppää pääsisältöön

Yleisurheilumaaottelu Suomi-Ranska 1953

1950-luku oli yleisurheilumaaotteluiden kulta-aikaa Euroopassa. Vilkkaimpina kesinä saattoi olla 150 kohtaamista eri maiden kesken. Syyskuussa 1953 oli vuorossa Suomi-Ranska –ottelu Helsingin Olympiastadionilla.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Ensimmäisen kilpailupäivän kohokohtia olivat 110 metrin aidat sekä 1500 ja 10 000 metrin juoksut – tähtinä Väinö Suvivuo, Dennis Johansson ja Hannu Posti.

Toisen kilpailupäivän menestyjiin kuuluivat mm. Osvald Mildh 400 metrin aidoissa, kiekkoringin uusi tulokas Carol Lindroos sekä maaottelulukkomme Voitto Hellsten. Päivän ainoa ranskalaisvoittaja oli algerialaissyntyinen Alain Mimoun, arvokisoista tunnettu pitkänmatkanjuoksija.

Kaikkien aikojen 14. Ranskan ja Suomen välinen yleisurheilumaaottelu päättyi isäntämaan voittoon pistein 128-86.

Kisoja seurasi Helsingin Olympiastadionilla yhteensä yli 55 000 maksanutta katsojaa.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto