Hyppää pääsisältöön

Elonkorjuu: The Ocean Song

Jukka Syreniuksen johtama porilaisorkesteri soittaa rankkaa jytäprogea energialla, joka toi sille aikanaan kakkossijan popyhtyeiden SM-kilpailussa.

Tietolaatikko

Ocean Song. Säv. ja sov. Elonkorjuu, san. Heikki Lajunen. Levytys: Harvest Time, EMI 1972.
Pop Story oli ensimmäinen suomalainen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja. Kaikki musiikkiesitykset äänitettiin livenä ainutkertaisuuden saavuttamiseksi. Ohjelmasarjaa tehtiin 1971-1972 Pasilan PAL-väritekniikkaan muutetussa studio 4:ssä kahdella videokameralla, mutta ohjelman tekijät hyödynsivät kuvanauhoituksen playback-tekniikkaa, niin että käytännössä musiikkinumeroita kuvattiin neljällä kameralla.

Elonkorjuu perustettiin vuonna 1969, ja samana vuonna se osallistui menestyksekkäästi popin SM-kisaan.

1970-luvun alussa monetkaan Helsingin ulkopuoliset rockbändit eivät päässeet levyttämään. Elonkorjuulle tarjoutui kuitenkin tilaisuus albumin tekemiseen vuonna 1972.

Harvest Time, jolla kuullaan myös oheinen Ocean Song, on nykyään arvokas keräilyharvinaisuus.

Elonkorjuu muutti sittemmin tyyliään funkin suuntaan, vaihtoi nimensä Harvestiksi vuonna 1978 ja hajosi vuosikymmenen lopussa. Vuonna 2003 se nousi kuitenkin tuhkasta ja levytti seuraavana vuonna uuden albumin Scumbag.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto