Hyppää pääsisältöön

Sahti: Tahdon kertoa sinulle kaiken...

Wigwamin kosketinsoittaja ja keskeinen lauluntekijä Jukka Gustavson jatkoi progen perinteitä Sahti-yhtyeen riveissä 1970-luvun lopulla.

Jukka Gustavson (s. 1951) kohosi Wigwamin myötä suomiprogen arvostetuimpien muusikoiden ja lauluntekijöiden joukkoon. Hän oli keskeisessä asemassa yhtyeen tehdessä ylistettyä Being-lp:tään (1974).

Gustavson erosi Wigwamista vuonna 1974. Hän teki 1970-luvulla musiikkia mm. oopperan Yksin yhdessä -balettiin ja omaan Valon vuoksi -tanssiproduktioonsa.

Sahti-yhtye syntyi basisti Harri Vainikan ympärille vuoden 1977 lopulla. Sen musiikki ei punk-aikaan ollut kuitenkaan erityisen muodikasta, ja työtilaisuudet jäivät vähäisiksi. Yhtye piti jäähyväiskonserttinsa vuonna 1980.

Yhtye esitti Bang-nuoriso-ohjelmassa huhtikuussa 1979 neljä kappaletta, joista ohessa kuullaan instrumentaali "Tahdon kertoa sinulle kaiken minkä haluat minun tietävän".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto