Hyppää pääsisältöön

Tasavallan Presidentti: Oi armahda herra sotilas valasta

Suomalaisen progressiivisen popin edustusyhtye Tasavallan Presidentti esittää vahvistetulla kokoonpanolla Paroni Paakkunaisen kantaaottavan valaansuojelulaulun vuonna 1974.

Vuonna 1969 perustettu Tasavallan Presidentti oli Wigwamin ohella kotimaisen progen johtava nimi. Sitä vietiin vuosina 1972—1973 myös ulkomaille, mutta yhtye hajosi ennen kansainvälistä läpimurtoa.

Eero Raittisesta tuli yhtyeen laulusolisti vuonna 1972. Kosketinsoittaja Esa Kotilainen liittyi mukaan bändin lopputaipaleella keväällä 1974.

Näihin aikoihin on tehty oheinen harvinainen taltiointi, jossa laajennettu Pressa esittää Seppo "Paroni" Paakkunaisen teoksen "Oi armahda herra sotilas valasta".

Laulu kritisoi valaiden käyttöä koiranruuan, dynamiitin ja huulipunan raaka-aineena. Tekstissä saavat osansa valaanpyytäjät kansallisuuteen katsomatta - niin kanadalaiset, chileläiset, islantilaiset, neuvostoliittolaiset kuin uusseelantilaiset.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto