Hyppää pääsisältöön

Wigwam: Kite

Uusiutunut Wigwam esittää näytteitä tulevalta Nuclear Nightclub –albumilta pohjoismaisessa musiikkiohjelmassa joulukuussa 1974.

Vuonna 1968 perustettu Wigwam kohosi 1970-luvun alkuvuosina suomalaisen progressiivisen rockin tärkeimmäksi yhtyeeksi. Vuonna 1974 ilmestynyt Being-albumi sai haltioituneita kehuja myös ulkomaisilta kriitikoilta.

Yhtye kuitenkin hajosi sisäisiin ristiriitoihin samana vuonna. Kosketinsoittaja Jukka Gustavson ja basisti Pekka Pohjola lähtivät yhtyeestä.

Syksyllä 1974 Wigwam esittäytyi uudella kokoonpanolla, johon kuuluivat vanhat jäsenet Jim Pembroke ja Ronnie Österberg, jo ennen bändin hajoamista mukaan tullut kitaristi Pekka Rechardt sekä basisti Måns Groundstroem. Viimemainittu oli soittanut aiemmin mm. Tasavallan Presidentissä ja toiminut Beingin sekä Pembroken soololevyjen tuottajana.

Musiikissa tapahtui nyt siirtymä vanhan Wigwamin koukeroisesta progesta selkeämpään, mutta silti kunnianhimoiseen rockmusiikkiin. Pekka Rechardt on luonnehtinut sitä termillä ”deep pop”.

Uuden Wigwamin esikoisjulkaisu oli toukokuussa 1975 ilmestynyt single Freddie Are You ready/Kite, josta oheinen tallenne antaa esimakua. Pembroken tekemästä kappaleesta tosin puuttuu vielä Rechardtin ylistetty kitarasoolo.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto