Hyppää pääsisältöön

Wigwam: Kite

Uusiutunut Wigwam esittää näytteitä tulevalta Nuclear Nightclub –albumilta pohjoismaisessa musiikkiohjelmassa joulukuussa 1974.

Vuonna 1968 perustettu Wigwam kohosi 1970-luvun alkuvuosina suomalaisen progressiivisen rockin tärkeimmäksi yhtyeeksi. Vuonna 1974 ilmestynyt Being-albumi sai haltioituneita kehuja myös ulkomaisilta kriitikoilta.

Yhtye kuitenkin hajosi sisäisiin ristiriitoihin samana vuonna. Kosketinsoittaja Jukka Gustavson ja basisti Pekka Pohjola lähtivät yhtyeestä.

Syksyllä 1974 Wigwam esittäytyi uudella kokoonpanolla, johon kuuluivat vanhat jäsenet Jim Pembroke ja Ronnie Österberg, jo ennen bändin hajoamista mukaan tullut kitaristi Pekka Rechardt sekä basisti Måns Groundstroem. Viimemainittu oli soittanut aiemmin mm. Tasavallan Presidentissä ja toiminut Beingin sekä Pembroken soololevyjen tuottajana.

Musiikissa tapahtui nyt siirtymä vanhan Wigwamin koukeroisesta progesta selkeämpään, mutta silti kunnianhimoiseen rockmusiikkiin. Pekka Rechardt on luonnehtinut sitä termillä ”deep pop”.

Uuden Wigwamin esikoisjulkaisu oli toukokuussa 1975 ilmestynyt single Freddie Are You ready/Kite, josta oheinen tallenne antaa esimakua. Pembroken tekemästä kappaleesta tosin puuttuu vielä Rechardtin ylistetty kitarasoolo.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto