Hyppää pääsisältöön

Danny ja Agents: Kauan

Ilkka Lipsasen ensimmäinen suomenkielinen hitti levytettiin vuonna 1964. 37 vuotta myöhemmin Agents-yhtye esitti sen ihailemansa pop-pioneerin kera.

Ennen armeijaan menoaan Danny oli jo päässyt suosion makuun The Islanders -yhtyeen kanssa levytetyllä East Virginialla. Levy-yhtiön toivomuksesta hän siirtyi suomenkieliseen ohjelmistoon.

"Kauan" on käännösversio Tony Hatchin kappaleesta Downtown, josta Petula Clarkin esittämänä tuli kansainvälinen hitti vuonna 1964. Yhdysvalloissa se nousi listaykköseksi. Suomenkieliset sanat on tehnyt Kari Tuomisaari.

Dannyn tulkinta pysyi kolme kuukautta Kahdeksan kärjessä -radioäänestyksen ykkössijalla. Myyntilistallakin se nousi kolmoseksi, vaikka poppia suosikin tuohon aikaan lähinnä vain isoimpien kaupunkien nuoriso.

Dannyn showmeininki oli 1980-luvulla esikuvana myös Agentsille, vaikka puitteet olisivat jääneetkin vaatimattomammiksi, Esa Pulliainen kertoo.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto