Tänäkin vuonna moni saa tylyt terveiset kännykkäkorjaamosta. Puhelimesta on löydetty kosteusvaurio, ja siksi takuu ei kata korjausta. Sangen usein asiakkaan mielestä puhelin ei ole kuitenkaan kastunut.

Helsinkiläisen Tiina Forsmanin puhelin teki lakon neljän kuukauden käytön jälkeen. Takuukorjaamo väitti, että puhelimessa on kosteusvaurio. Takuuehtojen mukaanhan takuu ei kata esimerkiksi Nokian puhelinta, jos vika johtuu kosteudesta.
Puhelimen omistaja ei voi ymmärtää, kuinka kapula olisi voinut kastua. Se ei ole tippunut esimerkiksi ämpäriin tai rantaveteen.
- Olen pitänyt sitä huolellisesti. Mielestäni sillä ei ole puhuttu edes sateella, ihmettelee Forsman.
Tarina on tuttu. Vuosittain Suomessa takuukorjaamot torjuvat tuhansia, elleivät jopa muutamia kymmeniätuhansia takuukorjauspyyntöjä juuri siksi, että puhelimesta löytyy kosteuden aiheuttama jälkiä. Varsin usein asiakas on toista mieltä.
- Puolet asiakkaista on sitä mieltä, että puhelin ei ole saanut kosteutta, sanoo korjaamopäällikkö Peter Lindström it-korjaamo Powermillistä.
Laatupäällikkö Ilkka Kuuluvainen Nokiasta sanoo, että kosteuden jättämät jäljet huoltopalvelu pystyy toteamaan ”aika lailla aukottomasti”.
Miksi näistä asioista ollaan niin erimielisiä, jos diagnoosit ovat oikeita, kuten väitätte?
- Siinä voi olla montakin eri syytä. Tämä ongelma saattaa ilmetä jopa kuukausien päästä siitä, kun puhelin on kastunut, pohtii Kuuluvainen.
Hänen mielestään siis kastumista ja viipeellä tulevia vikoja ei ehkä osata yhdistää toisiinsa.
Eivätkö puhelimet kestä arkea?
Mystinen kosteusongelma on tuttu myös Kuluttajaliitossa. Yhteydenottoja neuvontapuhelimeen tulee joka viikko.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario arvelee asiakkaiden kokemusten perusteella, että kännykät eivät enää kestä tavallista arkea.
- Kyllä puhelimen pitäisi kestää muutama vesipisara ja hikeä sen verran, että puhelimen voi ottaa lenkille, sanoo Sario.
Sario valittelee, kuinka voimattomia kuluttajat ovat kosteusvauriotilanteissa. Jos huoltoliike väittää, että puhelimessa on kosteusvaurio, asiakkaan mahdollisuudet osoittaa asia toiseksi ovat vähäiset.
Nokian Ilkka Kuuluvainen vakuuttelee, että puhelin kestää normaalia käyttöä. Mutta hän on haluton määrittelemään, missä raja kosteuden siedossa oikein menee. Voiko muutama vesipisarakin riittää?
- Oikeassa paikassa se riittää, vastaa Kuuluvainen.

Eräässä Nokian käyttöoppaassa todetaan, että ”älä säilytä puhelinta kylmässä paikassa. Kun se lämpenee, sen sisälle voi muodostua kosteutta, joka saattaa vahingoittaa elektronisia piirilevyjä”. Ja sama varoitus toistetaan myös muiden valmistajien oppaissa.
Puhelimeen todellakin tiivistyy silmin nähtävää kosteutta eli kondenssivettä, kun se tuodaan pakkasesta sisäilmaan. Voiko kosteusvaurio syntyä näin?
- Jos puhelimen sisään on kertynyt töhnää, suolapitoista pölyä esimerkiksi, tiivistynyt vesi voi aiheuttaa oikosulun, vastaa tarkastaja Reijo Haimi Kuluttajariitalautakunnasta.
Mutta onko oikein, että asiakas joutuu vikojen maksumieheksi, jos mobiililaite vioittuu vain siksi, että se oli pakkasilmalla laukussa?
- Jos tämmöinen olisi käynyt, me puhutaan hyvin yksittäisistä tapauksista, jotka pitää käsitellä hyvin tapauskohtaisesti, vastaa Nokian Kuuluvainen.

Käytännössä näin vioittuneita puhelimia ei kuitenkaan voida käsitellä tällä tavoin tapauskohtaisesti. Nokian mukaan kondenssivedestä aiheutuvia kosteusvaurioita ei pystytä erottamaan muista kosteusvauriosta – eli asiakas ei voi todistaa, että vaurio syntyi ilmankosteudesta.
Puhelinjätti Samsungin mukaan kosteudelle erityisen herkkiä puhelinmalleja ei ole. Nokian mukaan kosteusherkkyys kuitenkin kasvaa sen mukaan, kuinka paljon puhelimessa on liikkuvia osia.
Perusteellinen kastuminen
Entä mitä kannattaa tehdä silloin, jos puhelin on kastunut perusteellisesti, esimerkiksi tippunut rantaveteen?
Takuu on tällöin rauennut. Mutta välttämättä peliä ei ole menetetty kokonaan, vaan puhelin voi jopa toimia kuivuttuaan. Ensimmäinen toimenpide on akun ja sim-kortin irrottaminen.
Jatkotoimenpiteistä on olemassa joukko kansanviisauksia. Nokian Ilkka Kuuluvainen ei suosittele, että kuivaamista nopeutettaisiin kotona esimerkiksi saunassa ja hiustenkuivaajalla, koska liika lämpö voi aiheuttaa uusia ongelmia.
- Suosittelemme huoneenlämpöä, Kuuluvainen sanoo.

Yksi netissä leviävä viisaus on sellainen, että puhelin kannattaa pitää märkänä esimerkiksi ilmatiiviissä pussissa tai vesihauteessa, kunnes se saadaan varmaan kuivatuspaikkaan huoltoliikkeeseen.
Nokia ei suosittele tätäkään, sillä ”kosteana” säilöminen voi pahentaa tilannetta.
Sen sijaan puhelimen huuhtelu esimerkiksi tislatulla vedellä tai kraanavedellä voi olla hyödyksi, jos puhelin on tippunut meriveteen. Tosin huuhtelu voi pahentaakin kosteusvauriota, jos alkuperäinen vahinko ei kastellut puhelinta kokonaan.
Korjaamot voivat tehdä kastuneelle puhelimelle ultraäänipesun, joka poistaa hapettumia. Tämäkin on kaksipiippuinen asia, sillä ultrapesukaan ei välttämättä pelasta pahasti kastunutta puhelinta ja joskus ultrapesu aiheuttaa jopa lisävahinkoja.
Kuluttajariitalautakuntakin tutkii puhelimia
Jos asiakas on erimielinen puhelimen kosteusvauriosta, hän voi valittaa asiasta kuluttajariitalautakuntaan (entinen kuluttajavalituslautakunta).

Lautakunta voi tutkia puhelimen uudestaan, jos asiakas epäilee kosteusvaurion todenperäisyyttä. Varsin usein lautakunta on kuitenkin päättänyt suositella valituksesta luopumista, vaikka lautakunnan asiantuntija ei ole nähnytkään puhelinta. Miksi?
- Silloin, kun tulee aivan selkeä lausunto sekä valmistajalta että huoltoliikkeen edustajalta, että se on ilmeisimmin tapaturmainen kastuminen, lähetämme asiakkaalle luopumisehdotuksen ja nämä asiapaperit, sanoo tarkastaja Reijo Haimi.
Luotatte siis aika paljon huoltoliikkeen sanaan?
- Asiat on tarkastettu täällä jo monta kertaa, ja ne samat viat on löydetty uudelleen, jotka huoltoliikekin on löytänyt. Mutta asiakas saa tutkituttaa sen puhelimen meillä, jos haluaa, sanoo Haimi.
Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja