Yhä useamman mielestä mökistä pitää löytyä kaikki mukavuudet. Perusmukavuus, sähkö edellyttää mökin liittämistä sähköverkkoon. Sähköistäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä paikalliseen sähköverkkoyhtiöön, joka selvittää, miten pitkälti sähkölinjaa on vedettävä lähimmältä sähköpisteeltä.
Ennen kuin jääkaappiin saadaan vähintään valot, tarvitaan tietysti joku vetämään piuhat mökin sisällä. Siihenkin menee aikaa ja rahaa. Työ alkaa sähkösuunnitelman tekemisestä. Siihen kannatta käyttää asiantuntijaa. Hyvä väline asiantuntijan löytämiseksi ovat esimerkiksi urakoitsija.fi-verkkosivut.
Hyvän sähkösuunnitelman pohjalta on helppo lähettää tarjouspyyntöjä eri urakoitsijoille. Lomakkeen löytää esimerkiksi sähköala.fi-sivuilta.
Sopimukset tehdään kirjallisesti, ja niihin kannattaa vielä kirjata esimerkiksi vuoden takuuaika. Työt voi sopia urakkahintaan tai tuntihintaan.
- Jos on tarkoitus tehdä mökki kerralla valmiiksi, tyyliin ”tänä kesänä teemme kesämökin”, on urakkasopimus ylivoimainen, sanoo Toivo Lötjönen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.
Aurinkosähkö sopii saareen
Aurinkosähkö on hyvä vaihtoehto varsinkin mökille, joka sijaitsee saaressa tai muuten yksinäisessä paikassa. Perusaurinkopaneelipaketin saa 1000—1500 eurolla. Siinä on noin 100 watin aurinkopaneeli, joka varaa akkuja. Tällainen järjestelmä tarjoaa virtaa televisiolle ja muutamalle energialampulle.
Jos haluaa käyttää lisäksi jääkaappia, muutamia kodinkoneita sekä kattavaa sähkövalaistusta, järjestelmän hinnaksi tulee noin 4000 euroa.
Tukena tässäkin järjestelmässä kannattaa olla pieni aggregaatti syksyn ja keskitalven reissuja silmällä pitäen.
Tällaisiin niin sanottuihin hybridiratkaisuihin voi kuulua myös tuulivoimaa tai nestekaasua.
Aurinkosähkö on eri asia kuin aurinkolämpöpumppu
Aurinkosähköllä ei kannata lämmittää. Sitä vastoin aurinkolämpöpumput ovat kiinnostava lämpölisä, semminkin jos mökillä on ympärivuotista käyttöä. Siinä pumppu kierrättää katolle asennetuissa keräimissä nestettä talon lämmitysjärjestelmään.
Kotikäytössä aurinkolämpöpumpuille voi hakea energia-avustusta. Aurinkosähkö ei kuulu Suomessa vielä minkään tuen piiriin. Vaikka pohjoisessa ollaankin, aurinkopaneelit alkavat olla jo merkittävä energialisä. Esimerkiksi Itävallassa aurinkopaneelijärjestelmään saa noin neljänneksen tukina.
Vaikka sähkön hinta on vapautunut kilpailulle, sähköverkon rakentamista ei voi kilpailuttaa. Hinnoittelu vaihtelee tapauksittain. Seuraavassa Fortumin hintaesimerkkejä.
ESIMERKKI: Kohde saaressa, jossa ei aikaisempaa verkkoa
Edellyttää keskijänniteverkon (20 kV verkko) rakentamista 1200 metriä sekä pienjänniteverkkoa (0,4 kV verkko) noin 2000 metriä. Molemmat verkostot ovat merikaapelia, lisäksi on rakennettava muuntamo.
• Potentiaalisia liittyjiä 9 kpl
• Liittymän koko 3 x 25A
• Kokonaiskustannus 104 400 e
• Liittymän hinta per asiakas 11 600 e
Toimitusaika on noin puoli vuotta sopimusten allekirjoittamisesta. Saaristossa on huomioitava, että jäiden takia verkkoa ei voida suunnitella tai rakentaa ympäri vuoden.
Hankkeen toteutuminen edellyttää, että rakennuskustannuksista saadaan 60 prosenttia katettua liittymismaksuilla. Toisin sanonen, kuuden liittyjän tulisi hyväksyä tarjous. Jos halukkaita verkkoon liittyjiä on alle kuusi, voivat he halutessaan maksaa korkeamman liittymismaksun niin, että 60 prosenttia kustannuksista saadaan kokoon.
Myöhemmin, kun liittyjiä tulee lisää (10 vuoden sisällä), palauttaa verkkoyhtiö heille osan liittymismaksusta. Jos hanke toteutuu, on alueella 10 vuoden ajan voimassa aluehinta, jolloin liittymän hinta on perusosaltaan ym. hintainen.
ESIMERKKI: Kohde vyöhykkeellä 1 (etäisyys keskijännitelinjaan alle 300 metriä)
• Liittymän koko 3 x 25A
• Liittymän hinta Fortumin jakelualueella (ei koske Fortum Espoon aluetta) 2250 e
Liittymän toimitusaika riippuu siitä, onko kohteessa verkosto valmiina. Pääsääntöisesti toimitus tapahtuu kuukauden sisällä.
ESIMERKKI: Kohde vyöhykkeellä 2 (etäisyys KJ-linjan yli 300—600 metriä)
• Liittymän koko 3 x 25A
• Liittymän hinta Fortumin jakelualueella (Ei koske Fortum Espoon aluetta) 2930 e
Liittymän toimitusaika riippuu siitä, onko kohteessa verkosto valmiina. Keskimäärin liittymät saadaan kytkettyä kahden kuukauden sisällä.
ESIMERKKI: Kohde Kirkkonummella, vyöhyke 2 (Fortum Espoon verkkoalue)
Kohteessa on ollut ennestään yksivaiheinen liittymä, josta on hyvitetty 975 euroa, liittymää on suurennettu 3 x 35A:iin. Kohde on vyöhykkeellä kaksi, jolla 3 x 35A -liittymän hinta on 2535 euroa. Asiakkaan maksettavaksi jää 1560 euroa.
Risto Kuusisto / TV1 Kuningaskuluttaja