Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sähköt saa mökille ilman piuhojakin

Yhä useamman mielestä mökistä pitää löytyä kaikki mukavuudet. Perusmukavuus, sähkö edellyttää mökin liittämistä sähköverkkoon. Sähköistäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä paikalliseen sähköverkkoyhtiöön, joka selvittää, miten pitkälti sähkölinjaa on vedettävä lähimmältä sähköpisteeltä.

aurinkopaneeli (copyright YLE/videokuvaa)
Ennen kuin jääkaappiin saadaan vähintään valot, tarvitaan tietysti joku vetämään piuhat mökin sisällä. Siihenkin menee aikaa ja rahaa. Työ alkaa sähkösuunnitelman tekemisestä. Siihen kannatta käyttää asiantuntijaa. Hyvä väline asiantuntijan löytämiseksi ovat esimerkiksi urakoitsija.fi-verkkosivut.

aurinkopaneeli (copyright YLE/videokuvaa)Hyvän sähkösuunnitelman pohjalta on helppo lähettää tarjouspyyntöjä eri urakoitsijoille. Lomakkeen löytää esimerkiksi sähköala.fi-sivuilta.

Sopimukset tehdään kirjallisesti, ja niihin kannattaa vielä kirjata esimerkiksi vuoden takuuaika. Työt voi sopia urakkahintaan tai tuntihintaan.
- Jos on tarkoitus tehdä mökki kerralla valmiiksi, tyyliin ”tänä kesänä teemme kesämökin”, on urakkasopimus ylivoimainen, sanoo Toivo Lötjönen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

Aurinkosähkö sopii saareen

Aurinkosähkö on hyvä vaihtoehto varsinkin mökille, joka sijaitsee saaressa tai muuten yksinäisessä paikassa. Perusaurinkopaneelipaketin saa 1000—1500 eurolla. Siinä on noin 100 watin aurinkopaneeli, joka varaa akkuja. Tällainen järjestelmä tarjoaa virtaa televisiolle ja muutamalle energialampulle.

Jos haluaa käyttää lisäksi jääkaappia, muutamia kodinkoneita sekä kattavaa sähkövalaistusta, järjestelmän hinnaksi tulee noin 4000 euroa.

aurinkopaneeli (copyright YLE/videokuvaa)
Tukena tässäkin järjestelmässä kannattaa olla pieni aggregaatti syksyn ja keskitalven reissuja silmällä pitäen.

Tällaisiin niin sanottuihin hybridiratkaisuihin voi kuulua myös tuulivoimaa tai nestekaasua.

Aurinkosähkö on eri asia kuin aurinkolämpöpumppu

Aurinkosähköllä ei kannata lämmittää. Sitä vastoin aurinkolämpöpumput ovat kiinnostava lämpölisä, semminkin jos mökillä on ympärivuotista käyttöä. Siinä pumppu kierrättää katolle asennetuissa keräimissä nestettä talon lämmitysjärjestelmään.

aurinkopaneeli (copyright YLE/videokuvaa)
Kotikäytössä aurinkolämpöpumpuille voi hakea energia-avustusta. Aurinkosähkö ei kuulu Suomessa vielä minkään tuen piiriin. Vaikka pohjoisessa ollaankin, aurinkopaneelit alkavat olla jo merkittävä energialisä. Esimerkiksi Itävallassa aurinkopaneelijärjestelmään saa noin neljänneksen tukina.

Vaikka sähkön hinta on vapautunut kilpailulle, sähköverkon rakentamista ei voi kilpailuttaa. Hinnoittelu vaihtelee tapauksittain. Seuraavassa Fortumin hintaesimerkkejä.

ESIMERKKI: Kohde saaressa, jossa ei aikaisempaa verkkoa

Edellyttää keskijänniteverkon (20 kV verkko) rakentamista 1200 metriä sekä pienjänniteverkkoa (0,4 kV verkko) noin 2000 metriä. Molemmat verkostot ovat merikaapelia, lisäksi on rakennettava muuntamo.

• Potentiaalisia liittyjiä 9 kpl
• Liittymän koko 3 x 25A
• Kokonaiskustannus 104 400 e
• Liittymän hinta per asiakas 11 600 e

Toimitusaika on noin puoli vuotta sopimusten allekirjoittamisesta. Saaristossa on huomioitava, että jäiden takia verkkoa ei voida suunnitella tai rakentaa ympäri vuoden.

Hankkeen toteutuminen edellyttää, että rakennuskustannuksista saadaan 60 prosenttia katettua liittymismaksuilla. Toisin sanonen, kuuden liittyjän tulisi hyväksyä tarjous. Jos halukkaita verkkoon liittyjiä on alle kuusi, voivat he halutessaan maksaa korkeamman liittymismaksun niin, että 60 prosenttia kustannuksista saadaan kokoon.

Myöhemmin, kun liittyjiä tulee lisää (10 vuoden sisällä), palauttaa verkkoyhtiö heille osan liittymismaksusta. Jos hanke toteutuu, on alueella 10 vuoden ajan voimassa aluehinta, jolloin liittymän hinta on perusosaltaan ym. hintainen.

ESIMERKKI: Kohde vyöhykkeellä 1 (etäisyys keskijännitelinjaan alle 300 metriä)

• Liittymän koko 3 x 25A
• Liittymän hinta Fortumin jakelualueella (ei koske Fortum Espoon aluetta) 2250 e

Liittymän toimitusaika riippuu siitä, onko kohteessa verkosto valmiina. Pääsääntöisesti toimitus tapahtuu kuukauden sisällä.

ESIMERKKI: Kohde vyöhykkeellä 2 (etäisyys KJ-linjan yli 300—600 metriä)

• Liittymän koko 3 x 25A
• Liittymän hinta Fortumin jakelualueella (Ei koske Fortum Espoon aluetta) 2930 e

Liittymän toimitusaika riippuu siitä, onko kohteessa verkosto valmiina. Keskimäärin liittymät saadaan kytkettyä kahden kuukauden sisällä.

ESIMERKKI: Kohde Kirkkonummella, vyöhyke 2 (Fortum Espoon verkkoalue)

Kohteessa on ollut ennestään yksivaiheinen liittymä, josta on hyvitetty 975 euroa, liittymää on suurennettu 3 x 35A:iin. Kohde on vyöhykkeellä kaksi, jolla 3 x 35A -liittymän hinta on 2535 euroa. Asiakkaan maksettavaksi jää 1560 euroa.

Risto Kuusisto / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.