Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vaihtoehtoiset pääsiäisruohot syntyvät helposti

Raiheinää sen olla pitää, vai jotain ihan muuta? Mistä syntyy kevään kaunein pääsiäisruoho?

ruohot (copyright YLE/videokuvaa)Palmusunnuntai on sopiva aika kylvää pääsiäisruohot. Työhön ei tarvita muuta kuin siemeniä, astia ja kasvualusta. Edes multaa ei välttämättä tarvita, sillä siemenet itävät jopa kostutetussa talouspaperissa.

Pääsiäisruohon kylväminen on helppoa. Kylvetään reilusti siemeniä, kastellaan ja laitetaan rei’itetty muovikalvo päälle. Saman asian ajaa pienoiskasvihuone, jonne kylvös laitetaan itämään.

ruohot (copyright YLE/videokuvaa)Kokeilimme erilaisia vaihtoehtoja, joita löysimme ruoka-, lemmikkieläin- ja puutarhakaupoista. Hyvin itäneet kylvökset olivat kuvattaessa kymmenen päivän ikäisiä.

Viljoista saa leveälehtisen, komean pääsiäisruohon. Niiden siemeniä saa vaikkapa kissanruohon kasvattamiseen tarkoitetuista siemenpusseista.

Itäminen vie muutaman päivän

Ohra iti viljoista nopeimmin, jo reilussa vuorokaudessa, mutta nopeasti se myös ränsistyi. Reilussa viikossa lehdet olivat hieman kellastuneet ja ruohon yleisilme kärsinyt.

ruohot (copyright YLE/videokuvaa)Kauran itämiseen meni vain hieman pari päivää, mutta sen versot ovat kymmenen päivän jälkeenkin yhä melko hyvässä kunnossa. Lehdet ovat vihreät, mutta pitkä valkoinen tyvikasvu laskee hitusen ruohon koristearvoa.

Komein viljanoras saatiin vehnästä, joka iti kolmisen päivää, ja kasvaakin maltillisesti. Alhaalta asti vihreä, leveälehtinen oras on kymmenen päivän ikäisenäkin täyden kympin arvoinen.

Jos haluaa kapealehtisen pääsiäisruohon, sen saa englanninraiheinästä. Vielä kapealehtisemmän, hyvin elegantin pääsiäisruohon, saa pienisiemenisestä timoteistä. Tiheästä kylvöstä tulee kuin silkkiä.

Rairuohosta sisustuselementti

Kokeilija valitsee pääsiäisruohokseen kuitenkin jotain aivan muuta, vaikkapa herneen versoja. Kuivatut soppaherneet itivät neljässä päivässä ja kymmenen päivän ikäiset herneenversot ovat kauneimmillaan.
ruohot (copyright YLE/videokuvaa)

Jos pääsiäisruohon kylväminen jää viime tippaan, pikavihreää saa vihanneskrassista. Tosin päivässä itäneet vihanneskrassit kestävät kauniina vain muutaman päivän.

Mitä kaikkea voikaan kokeilla? Neljässä päivässä itänyt ituseos yllätti iloisesti, vaikka aika kaukana tämä onkin perinteisestä pääsiäisruohosta.

Jos haluaa tavallisesta pääsiäisruohosta epätavallisen sisustuselementin, siemenet voi kylvää vaikka mille alustalle. Kokeilijan olohuoneessa sohvapöytä saa uuden, elävän pöytäliinan.

Tee-se-itse-ruohikkopöytä

- pue pöytä vettä läpäisemättömään muovipussiin
- tee tinapaperista pöydälle noin 1 cm korkeat multaa keräävät reunukset
- levitä syntyneeseen altaaseen hiekansekaista multaa
- tasoittele kylvöalusta ja kostuta, mikäli multa on kuivaa

ruohot (copyright YLE/videokuvaa)

- kylvä siemenet mullan pintaan
- sumuttele kylvös kauttaaltaan kosteaksi
- tee rei’itetystä kinkkupussista kylvökselle kasvihuonehuppu
- sijoita kylvös lämpimään, suoralta auringonpaisteelta suojattuun paikkaan

Pääsiäisen perinteisiin kuuluvat myös pääsiäiskukat. Niiden kastelua helpottaa, kun ladot pienissä ruukuissa kasvavat sipulikukat isompaan astiaan kostutetun mullan joukkoon.

Paula Ritanen-Närhi / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.