Hyppää pääsisältöön

Tauno Palon laulajanura

Tauno Palo oli työmyyrä. Hän teki teatteri- ja filmiroolien lisäksi näyttävän laulajan uran.

Tietolaatikko

Tuohinen sormus. Jurva, Matti (säv). Lauresalo, Eero (sov). Pekkarinen, Tatu (san).

Pot-pot-pot-pot. Malmsten, Georg (säv, sov). Ryynänen, R. R. (san).

Palo teki ensilevytyksensä Tuulikin vuonna 1934. Laulu oli M. Majan säveltämä. 30- ja 40-luku olivat Palon levyuralla tuotteliaimpia.

1930-luvun levytyksissä Paloa säesti suosittu Dallapé-orkesteri. Varhaisimmista levytyksistä tunnetuimpia ovat Tuohinen sormus, Tuhlaajapoika ja Kun heilini mun petti.

Merkittävä osa Palon levytysuraa on Suomi-elokuviin tehdyt kappaleet. Niistä kuuluisin lienee Ansa Ikosen kanssa levytetty Kulkurin valssi. Elokuvista on jäänyt elämään myös SF-paraatin foxtrot Pot-pot-pot-pot.

Tauno Palo palasi levyttämään pitkän tauon jälkeen 1960-luvulla. Tuolloin hän levytti mm. Rosvo-Roopen ja tunnetun sodanvastaisen laulun Ruusu on punainen.

Viimeiset levytyksensä "Tauno Suuri" teki 1970-luvun puolivälissä.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto