Hyppää pääsisältöön

Auringonpimennys musiikin kera 1945 ja 1990

Täydellisiä auringonpimennyksiä näkyy Suomessa harvoin. 1900-luvulla niitä on ollut neljä kertaa ja niistä taltioituina löytyvät vuosien 1945 ja 1990 pimennykset.

Vuonna 1945 täydellistä pimennystä sai ihailla Kokkola-Kerimäki-linjalla ja vuonna 1990 Joensuu-Helsinki-linjalla.

Ensimmäisessä klipissä on kuvanauhoitus auringonpimennyksestä vuodelta 1945 ja toisessa radioselostus tapahtumista samalta vuodelta. Radiotoimittajat Pekka Tiilikainen ja Tauno Hellevuo selostavat tapahtumia Kokkolassa ja Rantasalmella.

Kolmannessa klipissä nähdään vuoden 1990 pimennys lentokoneesta käsin taltioituneena.

Täydellisiä auringonpimennyksiä on nähty Suomessa myös vuosina 1914 ja 1927.

Auringonpimennykseen liittyi menneinä vuosisatoina pelottavia uskomuksia, koska auringon pimentymistä ei pystytty vielä tieteellisin termein selittämään.

Tietolaatikko

Oot aurinko mun. Säv. san. Kauko, Kalle (=Kemppi, Usko). Jurva, Matti (laulu). Salmi, Klaus(johtaja). Ramblers-orkesteri(orkesteri). 1937.

O Sole Mio. Säv. Eduardo Di Capua. Helsingin torvisoittokunta (Helsingfors Hornorkester) (orkesteri). Apostol, Alexei(johtaja). 1905.

Päivänsäde ja menninkäinen. Helismaa, Reino (säv, san). Tapio Rautavaara 1949.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto