Hyppää pääsisältöön

Petteri Jussila - puhetta ternimaidosta

Ternimaitovalmisteiden käyttö puhutti suomalaisia laajalti 2000-luvun alussa. Vieläkään ei ole aukotonta tietoa aineen terveysvaikutuksista.

Ternimaitoa syntyy muutaman päivän ajan lehmän vasikoinnin jälkeen. Maito sisältää tuolloin normaalia enemmän mm. vasta-aineita.

Lainsäädännössä terniaika lehmällä on määritelty neljäksi päiväksi, kun taas kemistien mielestä varsinaista ternimaitoa tulee vain kaksi päivää vasikoimisesta.

Eri valmisteissa ternimaidon ominaisuudet voivat siis olla täysin erilaiset lypsyajan mukaan. Viranomaiset ovat antaneet useita lausuntoja ternimaitotuotteiden liikaa lupaavista mainoslauseista.

Näitä ternistä valmistettuja kapseleita edusti mm. edesmennyt yrittäjä Petteri Jussila (1970-2004), joka tunnettiin ternimaitokapseleiden verkostomarkkinoinnistaan.

Päivärinta-ohjelmassa kerrottiin, että menestyksestään ternirintamalla tunnetulla Jussilalla oli ulosottovelkoja ja useita maksuhäiriömerkintöjä. Hän ei suostunut asiaa kommentoimaan, ja asiaa puitiin pitkään iltapäivälehdissä.

Ohjelmassa olivat Jussilan lisäksi mukana ternimaitoyrittäjä, toimitusjohtaja Vesa Sorvari sekä tutkijat Pertti Marnila ja Anssi Manninen.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit