Hyppää pääsisältöön

Sleepy Sleepers: Hevi tappaa

Suomalaisen rockin irvihampaat esittävät Tiina Tiikerin johdolla parodisen rytistelynsä, joka miellytti monia vannoutuneita hevimetallin ystäviäkin.

Tietolaatikko

Hevi tappaa. Säv. S. Helminen, san. M. Helminen. Levytys: Levyraati, CBS 1981.

Sleepy Sleepers kehitti pop-parodioista melkein leipälajin. Sen muita meheviä mukaelmia olivat mm. Hurriganes-tyylinen Blöös söös söös (1975), rockabilly-nikottelu Pumpulitissit (1979) ja Jimi Hendrixiä versioiva Mihin sie meet Keijo (1984).

Säkeestä "hevi tulee, hevi tappaa" tuli lentävä lause. Laulu oli isompi hitti kuin yksikään tuon ajan kotimainen heavykappale.

Sen koki omakseen mm. Soundi-lehden hevitoimittaja Juho Juntunen, joka on tyytyväisenä todennut: "Sleepy Sleepersin sekoiluissa oli jo alusta alkaen havaittavissa miehevää metalliasennetta."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto