Hyppää pääsisältöön

Elmo – urheiluparodiasta tuli kuunnelmien klassikko

Kuvassa Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta roolihahmoissa. kuunnelmat, radioteatterit
Jarno Hiilloskorpi (vas.) ja Kauko Helovirta roolihahmoissa Kuvassa Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta roolihahmoissa. kuunnelmat, radioteatterit Kuva: Håkan Sandblom / Yle Jarno Hiilloskorpi,Kauko Helovirta,Radioteatteri

Kukaan suomalainen urheilija ei ole ollut yhtä menestynyt kuin legendaarinen Elmo. Tämä Juhani Peltosen kynästä syntynyt huippu-urheilija voitti kaikki lajit kaunoluistelusta jalkapalloon.

Jo Elmon ristiäisissä ukki ennustaa Elmosta tulevan suurmiehen. Onneton rakastuminen naapurin tyttöön Alisaan ajaa Elmon kuitenkin merille jo viidentoista vanhana.

Tarinassa näkyy kirjailija Peltosen oma nuoruuden haave merikapteenin urasta.

Meriltä palattuaan Elmon ystävä Reijo "Rymy" Petkelström alkaa valmentaa kaveriaan. Tulokset ovat uskomattomia. Elmo voittaa kisan toisensa jälkeen. Huimin saavutus oli jalkapallo-ottelu Elmo - vastaan muu maailma.

Värikkäänä Sinivalkoisena selostajaparina toimii Lylyä ja Immoa eli Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta. Itse Elmo on jäyhä ja hiljainen mies.

Viihdyttävyydestään huolimatta Peltonen halusi ennen kaikkea ravistella lukijoita. Absurdin huumorin rinnalla Peltosen tuotannossa on myös surumielinen vire.

Elmo jäi Juhani Peltosen (1941-1998) tunnetuimmaksi kirjaksi. Siitä tehtiin kaksi kuunnelmaa, jotka ovat kuunneltavissa kokonaisuudessaan alla sekä televisionäytelmä.

Elmo-kuunnelma sai kunniamaininnan Prix Italiassa vuonna 1979.

Otteita kuunnelmasta

Elmo-radioteatterin esiintyjät

Esiintyjät
Immo, ylipääselostaja - Kauko Helovirta.
Lyly, pääselostaja - Jarno Hiilloskorpi.
Elmo, omalaatuinen urheilun ihmemies - Ossi Ahlapuro.
Reijo "Rymy" Petkelström, hänen valmentajansa - Heikki Heino.
Elmon äiti - Eine Helke.
Alina, Elmon vihitty - Saara Pakkasvirta.
Kaksi mieshaastattelijaa - Ismo Saario ja Seppo Laine.
Kaksi naishaastattelijaa - Aino Lehtimäki ja Eeva Litmanen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto