Hyppää pääsisältöön

Elmo – urheiluparodiasta tuli kuunnelmien klassikko

Kuvassa Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta roolihahmoissa. kuunnelmat, radioteatterit
Jarno Hiilloskorpi (vas.) ja Kauko Helovirta roolihahmoissa Kuvassa Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta roolihahmoissa. kuunnelmat, radioteatterit Kuva: Håkan Sandblom / Yle Jarno Hiilloskorpi,Kauko Helovirta,Radioteatteri

Kukaan suomalainen urheilija ei ole ollut yhtä menestynyt kuin legendaarinen Elmo. Tämä Juhani Peltosen kynästä syntynyt huippu-urheilija voitti kaikki lajit kaunoluistelusta jalkapalloon.

Jo Elmon ristiäisissä ukki ennustaa Elmosta tulevan suurmiehen. Onneton rakastuminen naapurin tyttöön Alisaan ajaa Elmon kuitenkin merille jo viidentoista vanhana.

Tarinassa näkyy kirjailija Peltosen oma nuoruuden haave merikapteenin urasta.

Meriltä palattuaan Elmon ystävä Reijo "Rymy" Petkelström alkaa valmentaa kaveriaan. Tulokset ovat uskomattomia. Elmo voittaa kisan toisensa jälkeen. Huimin saavutus oli jalkapallo-ottelu Elmo - vastaan muu maailma.

Värikkäänä Sinivalkoisena selostajaparina toimii Lylyä ja Immoa eli Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta. Itse Elmo on jäyhä ja hiljainen mies.

Viihdyttävyydestään huolimatta Peltonen halusi ennen kaikkea ravistella lukijoita. Absurdin huumorin rinnalla Peltosen tuotannossa on myös surumielinen vire.

Elmo jäi Juhani Peltosen (1941-1998) tunnetuimmaksi kirjaksi. Siitä tehtiin kaksi kuunnelmaa, jotka ovat kuunneltavissa kokonaisuudessaan alla sekä televisionäytelmä.

Elmo-kuunnelma sai kunniamaininnan Prix Italiassa vuonna 1979.

Otteita kuunnelmasta

Elmo-radioteatterin esiintyjät

Esiintyjät
Immo, ylipääselostaja - Kauko Helovirta.
Lyly, pääselostaja - Jarno Hiilloskorpi.
Elmo, omalaatuinen urheilun ihmemies - Ossi Ahlapuro.
Reijo "Rymy" Petkelström, hänen valmentajansa - Heikki Heino.
Elmon äiti - Eine Helke.
Alina, Elmon vihitty - Saara Pakkasvirta.
Kaksi mieshaastattelijaa - Ismo Saario ja Seppo Laine.
Kaksi naishaastattelijaa - Aino Lehtimäki ja Eeva Litmanen.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto