Hyppää pääsisältöön

Elmo – urheiluparodiasta tuli kuunnelmien klassikko

Kuvassa Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta roolihahmoissa. kuunnelmat, radioteatterit
Jarno Hiilloskorpi (vas.) ja Kauko Helovirta roolihahmoissa Kuvassa Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta roolihahmoissa. kuunnelmat, radioteatterit Kuva: Håkan Sandblom / Yle Jarno Hiilloskorpi,Kauko Helovirta,Radioteatteri

Kukaan suomalainen urheilija ei ole ollut yhtä menestynyt kuin legendaarinen Elmo. Tämä Juhani Peltosen kynästä syntynyt huippu-urheilija voitti kaikki lajit kaunoluistelusta jalkapalloon.

Jo Elmon ristiäisissä ukki ennustaa Elmosta tulevan suurmiehen. Onneton rakastuminen naapurin tyttöön Alisaan ajaa Elmon kuitenkin merille jo viidentoista vanhana.

Tarinassa näkyy kirjailija Peltosen oma nuoruuden haave merikapteenin urasta.

Meriltä palattuaan Elmon ystävä Reijo "Rymy" Petkelström alkaa valmentaa kaveriaan. Tulokset ovat uskomattomia. Elmo voittaa kisan toisensa jälkeen. Huimin saavutus oli jalkapallo-ottelu Elmo - vastaan muu maailma.

Värikkäänä Sinivalkoisena selostajaparina toimii Lylyä ja Immoa eli Jarno Hiilloskorpi ja Kauko Helovirta. Itse Elmo on jäyhä ja hiljainen mies.

Viihdyttävyydestään huolimatta Peltonen halusi ennen kaikkea ravistella lukijoita. Absurdin huumorin rinnalla Peltosen tuotannossa on myös surumielinen vire.

Elmo jäi Juhani Peltosen (1941-1998) tunnetuimmaksi kirjaksi. Siitä tehtiin kaksi kuunnelmaa, jotka ovat kuunneltavissa kokonaisuudessaan alla sekä televisionäytelmä.

Elmo-kuunnelma sai kunniamaininnan Prix Italiassa vuonna 1979.

Otteita kuunnelmasta

Elmo-radioteatterin esiintyjät

Esiintyjät
Immo, ylipääselostaja - Kauko Helovirta.
Lyly, pääselostaja - Jarno Hiilloskorpi.
Elmo, omalaatuinen urheilun ihmemies - Ossi Ahlapuro.
Reijo "Rymy" Petkelström, hänen valmentajansa - Heikki Heino.
Elmon äiti - Eine Helke.
Alina, Elmon vihitty - Saara Pakkasvirta.
Kaksi mieshaastattelijaa - Ismo Saario ja Seppo Laine.
Kaksi naishaastattelijaa - Aino Lehtimäki ja Eeva Litmanen.

Kommentit