Hyppää pääsisältöön

Hapsiainen maailman metropoleissa

Hapsiainen haluaa tehdä jotakin uutta. Kotiaavikolta lento vie Pasilan tv-tornin huipulle. Ja Helsingistä matka jatkuu kohti maailman metropoleja.

Korkeita torneja löytyy Ranskastakin. Pariisissa Hapsiainen istahtaa Eiffel-tornin nokkaan. Sieltä on hyvä hämmästellä autojen määrää ja jännittäviä rakennuksia.

Sitten yli Atlantin Yhdysvaltoihin New Yorkiin, jossa on jo ilta. Hapsiainen ei tiedä, minkä tornin päälle istahtaisi ihmettelemään ihmisvilinää.

Seuraavana on vuorossa Neuvostoliiton pääkapunki Moskova. Kremlin Punaista toria kansoittavat Neuvostotasavalloista ja muualta maailmalta tulleet turistit.

Kreikassa Hapsiainen laskeutuu Ateenaan Akropolis-kukkulalle. Paikalla ovat asustaneet monet kreikkalaiset jumalat. Välimeren eteläpuolelta löytyy Egypti. Kairon pyramidit Hapsiainen onkin halunnut aina nähdä.

Vielä ehtii vilkaisemaan myös Intiaa. Taj Mahalin mausoleumista onkin sitten jo aika lentää kotiin.

Video on lyhennetty Puoli kuusi -ohjelmassa esitetystä jaksosta.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto