Hyppää pääsisältöön

Iltalypsy: Tarja Halosen hatut ja myssyt

Tarja Halonen kertoo päähineistään historiallista perspektiiviä unohtamatta. ”On tavattoman tärkeää, että ihmisellä säilyy kosketus aikaisempaan elämään, jotta ei tapahdu identiteettikriisiä”, sanoo Halonen.

Iltalypsyjä Areenassa

Yle Areenaan on julkaistu 24 Iltalypsy-ohjelmaa vuodelta 1994. Jaksot ovat katsottavissa 14.3.2020 saakka.

Ylioppilaspoliitikkona luottamustoimensa aloittaneen Halosen päähineistä vanhin on perinteinen punavalkoinen arabihuivi Saudi-Arabiasta. 1960-luvun muistoihin kuuluu myös kukkahuivi, jonka tarina johdattelee Maailman rauhanneuvoston kokoukseen.

Ammattiyhdistyslakimiehenä Halonen kartutti päähinekokoelmaansa uzbekistanilaisella aidolla paimentolaishatulla. Demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolestapuhujan päähinekokoelma käsittää myös lahjaksi saatuja lippalakkeja kiehtovine kirjontoineen.

Tarja Halosen asema valtiollisessa protokollassa on sittemmin tuonut mukanaan huomattavasti ankeampia päähinemalleja. Näistä nähdään tässä esittelyssä askeettinen valkoinen lierihattu.

Tarja Halosen oma suosikkipäähine on suomalainen villamyssy.

Iltalypsyn karjakon toimittama haastattelu on vuodelta 1996, jolloin Tarja Halonen toimi ulkoasiainministerinä.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto