Hyppää pääsisältöön

Me krokotiilit: Niilo Wälläri ja Keltainen jäänsärkijä

Kun jäänsärkijälakko uhkasi, Me krokotiilit -ohjelma pyysi Merimies-Unionin puheenjohtajaa johtamaan Ylioppilaskunnan Laulajien ajankohtaista esitystä.

Matti Kuuslan viihdeohjelman tapana oli kommentoida satiirisesti myös politiikan tapahtumia.

Merimies-Unionia lähes 30 vuotta johtanut vasemmistososialisti Niilo Wälläri (1897-1967) oli tunnetuimpia suomalaisia ay-johtajia. Hänen järjestönsä oli usein muita liittoja radikaalimmalla linjalla palkka- ja yleispoliittisissa kysymyksissä, ja jäänmurtajalakot olivat 1960-luvulla yleisiä.

Keltainen jäänsärkijä, joka alkaa sanoilla "kaikki joukolla jäätä särkemään", on suomenkielinen versio The Beatlesin Yellow Submarinesta. Sen levyttivät Simo Salminen ja Spede Pasanen.

Seuraavan jäänmurtajalakon aikana Simon ja Speden levytys oli Yleisradiossa soittokiellossa, koska kappaleen loppupuolella kuullaan huuto: "Värssy Wällärille, pojat!" Me krokotiilien versiossa Wälläri itse keskeyttää laulun ja kysyy: "Saisinko minäkin värssyn?"

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto