Hyppää pääsisältöön

Me krokotiilit: Nummisuutarit eduskunnassa

Me krokotiilit -ohjelman Krokotiiliteatteri esittää vuonna 1966 katkelman näytelmästä "Vennamo ja Virolainen", jossa viljelijäpuolueiden voimamiehet kohtaavat.

Sketsi sai alkunsa uutisesta, jonka mukaan eduskunnan puhemies Johannes Virolainen oli ilmoittanut antavansa nuhteet Suomen maaseudun puolueen edustajalle Veikko Vennamolle.

Vennamo oli Virolaisen mukaan syyllistynyt puhemiehen toiminnan aiheettomaan arvosteluun.

Keskustapuolueen K-linjaa edustaneen Virolaisen ja kepusta irrottautuneen Vennamon linjat erosivat mm. maatalouspolitiikassa ja suhtautumisessa presidentti Urho Kekkoseen.

Krokotiiliteatterin sketsissä Aleksis Kiven "Nummisuutareita" on sovellettu suomalaiseen poliittiseen keskusteluun.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto