Hyppää pääsisältöön

Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki

Rantasalmelainen Pekka Lipponen ja hänen kaverinsa Kalle-Kustaa Korkki seikkailivat radiossa vuodesta 1945 lähtien. Kuunnelmien osat päättyivät radiossa aina legendaariseen lauseeseen: Jatkuu huomenna...

Pekka Lipponen on lupsakka savolainen seikkailija. Hänen parinaan toimi Kalle-Kustaa Korkki, jonka tehtäväksi jäi usein pelastaa Lipponen kiperistä tilanteista.

Nämä kansainväliset seikkailijat liikkuivat yleensä eksoottisilla seuduilla, lähellä hämärämiesten puuhia.

Näytteeksi valitussa Calamarian kuningas -jatkokuunnelmassa Pekka Lipponen sieppaa Calamarian saarilla olevan saaliin ylivoimaisella rohkeudellaan ja neuvokkuudellaan.

Kuunnelmat kirjoittaneen nimimerkki Outsiderin takaa löytyy Pieksämäellä vuonna 1904 syntynyt Aarne Haapakoski. Hän oli sekä lehtimies että tuottelias kirjailija.

Haapakoski kirjoitti elinaikanaan yli 300 kirjaa. Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailut olivat näistä tunnetuimpia. Haapakoski kuoli Espanjassa 24. tammikuuta 1961.

Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja. Calamarian kuningas -jatkokuunnelman rooleissa mm.:
Pekka Lipponen - Oke Tuuri, Pavel Pohjola - Sasu Haapanen, Al Carro - Keijo Komppa, Korvapuoli Sam - Kauko Kokkonen, Burman Lili - Aino Lehtimäki, Bruno Ferri - Mauno Hyvönen, Sihteeri - Aino Lehtimäki, Esko Lipponen - Rauno Ketonen, Morro - Pentti Irjala, Safööri - Lauri Kuosmanen, Kapteeni - Matti Aulos, Pursimies - Heimo Lepistö, Mickey - Lauri Kuosmanen, Pat - Tauno Kajander, Ensimmäinen matruusi - Hannes Veivo, Toinen matruusi - Mauri Jaakkola, Puosu - Lauri Kuosmanen, Kalle-Kustaa Korkki - Vilho Ilmari, Musta John - Toivo Mäkelä, Jim - Lauri Kuosmanen, Portinvartija - Heimo Lepistö, Kraatari - Esko Mannermaa, Vartioupseeri - Lauri Kuosmanen

Tekijänoikeussyistä kuunnelmaa ei voida julkaista Elävään arkistoon pysyvästi kokonaisuudessaan, vaan siitä on valittu näytteeksi kymmenen osaa.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto