Hyppää pääsisältöön

Reino Helismaa: Laiska-Lassi

Reino "Repe" Helismaa ehti tehdä toistasataa hupailua 1940-luvun puolesta lähtien aina kuolemaan vuoteen 1965 asti. Helismaa yhdisti tanssilavaviihteen ja radioajanvietteen.

Ajanvieteohjelmien esimies Antero Alpola luonnehti Helismaan radio-ohjelmia tarunomaisiksi, seikkaluntäyteisiksi, juoneltaan ja tyypeiltään koikeroisiksi "opereteiksi". Tällainen oli myös 12-osainen Laiska-Lassi sarja. Laiska-Lassi sijoittuu Villiin Länteen. Siinä laulujen lomassa seikkailevat mm. Surma-Slim eli Auvo Nuotio ja Verinen Willian eli Teijo Joutsela. Viihde herätti julkista närää. Myös Helismaa sai arvostelua osakseen, samoin kuin Kankkulan kaivolla. Helismaata syytettiin rikoksia suosivista hupailuista. Tämän syytteen Helismaa myönsikin tyynesti. Sanoittaja, kuplettilaulajana ja näyttelijänä tunnetuksi tullut Helismaa syntyi Helsingissä 12. heinäkuuta 1913 ja kuoli 21. tammikuuta 1965. Helismaan noin viidestätuhannesta sanoituksesta 1500 on levytetty. Tämän takia Helismaan nimi liitetäänkin ennen kaikkea suomalaiseen kuplettiperinteeseen. Tunnettuja sanoituksia ovat mm. Päiväsäde ja Menninkäinen, Reissumies ja kissa sekä Rakovalkealla.

Kommentit