Hyppää pääsisältöön

Speden Ruljanssiriihi

G. Pula-aho, Repe Helismaa, Severi Suhonen, Eemeli, Junnu Vainio ja Bluff Brothers tähdittivät huumorin monitoimimiehen radioviihdesarjaa 1960-luvulla.

Pertti "Spede" Pasanen liittyi radion ajanvieteosaston toimittajakuntaan vuonna 1959. Hän teki ohjelmia Aamutuimaan, Tervahöyry Hyrskynmyrskyn suvisilla laineilla, Hyvää iltaa - tulkaa mukaan, Kesäterässä, Hupiklubi ja Ruljanssiriihi.

Elämäkerturi Tommi Aition mukaan "Spede laati ohjelmiaan miltei täysin ilman ulkopuolisia rajoitteita, omien sääntöjensä mukaan. Hän noudatti vain ylimmän esimiehensä Jussi Koskiluoman asettamaa sääntöä siitä, ettei pappeja, poliiseja ynnä muita kansallisia perusarvoja sovi pilkata eikä alkoholinkäyttöä saa mainostaa".

Ruljanssiriihessä esiintyivät 1950-luvun suuret huumorinimet Repe Helismaa ja Esa Pakarinen sekä kivikasvokoomikkona tunnettu Esko "Eemeli" Toivonen. Vuonna 1964 kuultiin myös nousussa olevan kupletisti Juha Vainion esityksiä.

Ruljanssiriihen tunnetuin hahmo oli kuitenkin Leo Jokelan esittämä papukaija G. Pula-aho, joka esiintyi myös Speden Hupiklubissa. Papukaijan stadilainen slangityyli oli lainattu visailuvetäjä Tauno Rautiaiselta.

Uudenvuoden ohjelmassa vuonna 1961 esitettiin Speden kieliopillisia iskelmiä, jotka edelsivät harjoitustöinä hänen myöhemmin levyttämäänsä Pronomini-rockia (1966).

Jo ennen radiotuotantoja syntynyt Bluff Brothers-yhtye (muut jäsenet Matti Kuusla ja Pentti Nevaluoma) herätettiin sittemmin uudella miehityksellä henkiin televisio-ohjelmaan Spede Show.

Kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen on myös sketsi, joka käsittelee romaania "SS-luutnantti". Se on saanut innoituksensa Paavo Rintalan Sissiluutnantti-kirjasta (1963), jonka kuvaukset mm. miehiään turhaan tapattavista upseereista ja lottien sukupuolisuhteista nostattivat yhden 1960-luvun suomalaisista kirjasodista.

Tietolaatikko

Severi Suhonen tukkilaisena. Säv. ja sov. Esa Pakarinen, san. Reino Helismaa.
Sidesana-cha-ha. San. Spede Pasanen.
Sano sano todella. Suom. kansanlaulu.

Lue lisää:

Speden radiokohellus 1959: Tervahöyry Hyrskyn myrskyn suvisilla aalloilla

Uransa alkuvuosina Pertti "Spede" Pasanen kirjoitti ja tuotti Ylelle myös radiohupailuja. Ennakkoluulottoman viihdemiehen tavaramerkkityyli oli jo tuolloin mukana.

Lue lisää:

Esko "Eemeli" Toivonen ja Pertti "Spede" Pasanen Jatkoaika-ohjelmassa (kollaasi).

Spede ja Eemeli, mikä naurattaa?

Jatkoajan paneelikeskustelussa suulas Spede Pasanenkin menee Eemelin rinnalla hieman hiljaiseksi