Hyppää pääsisältöön

Beslanin koulukaappaus

Syksyn ensimmäinen koulupäivä Beslanissa sai karmean lopun, kun terroristit hyökkäsivät kouluun 1. syyskuuta 2004 Venäjän Pohjois-Ossetiassa.

Aseistautuneet terroristit ottivat arvioiden mukaan tuhat panttivankia, joista puolet oli aikuisia, lapsien omaisia ja opettajia.

Kaappauksen aluksi terroristit tappoivat 20 aikuista ja heittivät heidän ruumiinsa ikkunasta ulos. He ilmoittivat tappavansa jatkossa 20 ihmistä jokaista kuollutta kaappaajaa kohti.

Paikalle saapui nopeasti Venäjän sisäministeriön OMON-joukot. Kaappajien kanssa käytiin neuvotteluja, mutta tuloksetta. Panttivankeille ei saatu toimitettua vettä eikä ruokaa ja koulun kuumuus kasvoi pikku hiljaa sietämättömäksi.

Kaappaajat kuitenkin vapauttivat 26 naista ja lasta toisena päivänä Ingušian presidentti Ruslan Auševin neuvottelujen jälkeen.

Syyskuun kolmantena päivänä koululta kuului kaksi kovaa räjähdystä. Terroristit aloittivat tulituksen ja OMONin joukot hyökkäsivät koululle. Taistelussa kuoli virallisten tietojen mukaan 335 ihmistä. Lähes 200 ihmisen kohtalo on edelleen epäselvä.

Kaappajia oli yli 30. Lähes kaikki heistä kuolivat. Kaappauksen takana arvellaan olleen tšetšeenikapinallisten joukko. Saman ryhmittymän takana katsotaan oleen myös vuonna 2002 tehty Moskovan teatterikaappaus.

Beslanissa kaappajien vaatimuksiin kuului mm. Ingušiaan hyökänneiden tšetšeenitaistelijoiden vapautus. Kaappajien vaatimukset eivät saaneet ymmärrystä, vaan kaappaus herätti maailmanlaajuista surua ja myötätuntoa kaapattuja kohtaan.