Hyppää pääsisältöön

Beslanin koulukaappaus

Syksyn ensimmäinen koulupäivä Beslanissa sai karmean lopun, kun terroristit hyökkäsivät kouluun 1. syyskuuta 2004 Venäjän Pohjois-Ossetiassa.

Aseistautuneet terroristit ottivat arvioiden mukaan tuhat panttivankia, joista puolet oli aikuisia, lapsien omaisia ja opettajia.

Kaappauksen aluksi terroristit tappoivat 20 aikuista ja heittivät heidän ruumiinsa ikkunasta ulos. He ilmoittivat tappavansa jatkossa 20 ihmistä jokaista kuollutta kaappaajaa kohti.

Paikalle saapui nopeasti Venäjän sisäministeriön OMON-joukot. Kaappajien kanssa käytiin neuvotteluja, mutta tuloksetta. Panttivankeille ei saatu toimitettua vettä eikä ruokaa ja koulun kuumuus kasvoi pikku hiljaa sietämättömäksi.

Kaappaajat kuitenkin vapauttivat 26 naista ja lasta toisena päivänä Ingušian presidentti Ruslan Auševin neuvottelujen jälkeen.

Syyskuun kolmantena päivänä koululta kuului kaksi kovaa räjähdystä. Terroristit aloittivat tulituksen ja OMONin joukot hyökkäsivät koululle. Taistelussa kuoli virallisten tietojen mukaan 335 ihmistä. Lähes 200 ihmisen kohtalo on edelleen epäselvä.

Kaappajia oli yli 30. Lähes kaikki heistä kuolivat. Kaappauksen takana arvellaan olleen tšetšeenikapinallisten joukko. Saman ryhmittymän takana katsotaan oleen myös vuonna 2002 tehty Moskovan teatterikaappaus.

Beslanissa kaappajien vaatimuksiin kuului mm. Ingušiaan hyökänneiden tšetšeenitaistelijoiden vapautus. Kaappajien vaatimukset eivät saaneet ymmärrystä, vaan kaappaus herätti maailmanlaajuista surua ja myötätuntoa kaapattuja kohtaan.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto