Hyppää pääsisältöön

Beslanin koulukaappaus

Syksyn ensimmäinen koulupäivä Beslanissa sai karmean lopun, kun terroristit hyökkäsivät kouluun 1. syyskuuta 2004 Venäjän Pohjois-Ossetiassa.

Aseistautuneet terroristit ottivat arvioiden mukaan tuhat panttivankia, joista puolet oli aikuisia, lapsien omaisia ja opettajia.

Kaappauksen aluksi terroristit tappoivat 20 aikuista ja heittivät heidän ruumiinsa ikkunasta ulos. He ilmoittivat tappavansa jatkossa 20 ihmistä jokaista kuollutta kaappaajaa kohti.

Paikalle saapui nopeasti Venäjän sisäministeriön OMON-joukot. Kaappajien kanssa käytiin neuvotteluja, mutta tuloksetta. Panttivankeille ei saatu toimitettua vettä eikä ruokaa ja koulun kuumuus kasvoi pikku hiljaa sietämättömäksi.

Kaappaajat kuitenkin vapauttivat 26 naista ja lasta toisena päivänä Ingušian presidentti Ruslan Auševin neuvottelujen jälkeen.

Syyskuun kolmantena päivänä koululta kuului kaksi kovaa räjähdystä. Terroristit aloittivat tulituksen ja OMONin joukot hyökkäsivät koululle. Taistelussa kuoli virallisten tietojen mukaan 335 ihmistä. Lähes 200 ihmisen kohtalo on edelleen epäselvä.

Kaappajia oli yli 30. Lähes kaikki heistä kuolivat. Kaappauksen takana arvellaan olleen tšetšeenikapinallisten joukko. Saman ryhmittymän takana katsotaan oleen myös vuonna 2002 tehty Moskovan teatterikaappaus.

Beslanissa kaappajien vaatimuksiin kuului mm. Ingušiaan hyökänneiden tšetšeenitaistelijoiden vapautus. Kaappajien vaatimukset eivät saaneet ymmärrystä, vaan kaappaus herätti maailmanlaajuista surua ja myötätuntoa kaapattuja kohtaan.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto