Jos ostat uuden kameran lomamatkalla tai nettikaupasta Saksasta, siihen pitäisi yleensä saada takuukorjaus Suomessa. EU-kilpailusäädökset vaativat suomalaista maahantuojaa korjaamaan myös muualta hankitut tavarat.

Edulliset hinnat houkuttelevat hankkimaan kodinelektroniikkaa saksalaisista nettikaupoista. Parin sadan euron ero esimerkiksi videokameran hinnassa on kiistaton magneetti.
Mutta millainen on kuluttajan suoja, jos ongelmia ilmenee? Jotkut nettikaupat lupailevat näkyvästi sivuillaan, että takuukorjausten pitäisi hoitua Suomessa, vaikka tuote onkin hankittu Saksasta.
Pohja tällaisille velvoitteille tulee tavaran kauppaa koskevista EU-kilpailusäädöksistä.

- Jos valmistaja on myöntänyt tuotteelle takuun, ja tällä tuotteella on virallinen maahantuoja Suomessa, niin silloin on mahdollista pyytää, että tuote korjataan Suomessa, kertoo johtaja Kirsi Leivo kilpailuvirastosta.
Monet valmistajat lupaavat täysin vapaaehtoisestikin, että takuukorjauspalvelut saa muuallakin kuin ostomaassa, esimerkiksi koko EU:n alueella. Niinpä takuukorjausta ei välttämättä tarvitse penätä EU-pykäliin vedoton.
Korjaus kotimaassa
Mutta entä jos Saksasta ostetun kameran takuuehdoissa ei tunneta tilannetta, että tavara vioittuu Suomessa?
No silloin voi vaatia juuri EU-sääntöihin vedoten, että paikallinen maahantuoja hoitaa takuukorjauksen Suomessa. EU-säädösten valossa ensimmäinen ehto tuliaisen korjaamiselle ostomaan ulkopuolella on se, että se on hankittu EU-alueelta.
Toiseksi valtuutetun maahantuoja pitäisi myös tuoda samanlaista tuotetta Suomeen, ja näillä Suomessa myydyillä tuotteilla pitäisi olla valmistajan takuu Suomessa. Siis nimenomaan valmistajan myöntävä takuu, ei esimerkiksi myyjäliikkeen.
Tuliaisen korjaamisesta voidaan siis kieltäytyä, jos vastaavaa tavaraa ei ole kaupan Suomessa.

- Jos mallistossa on pieniä epäolennaisia eroja, se ei välttämättä vaikuta velvollisuuteen takuukorjata tuote, sanoo kilpailuviraston Leivo.
- Mutta jos on sellaisia eroja, jotka vaikuttavat korjauksen toteuttamiseen, esimerkiksi varaosia ei ole saatavilla, niin silloin takuukorjausvelvoitetta ei ole.
Niinpä kannattaa tiedustella ennen nettiostosta, onko samanlainen laite myynnissä Suomessa.
Takuukorjauksesta ostomaan ulkopuolella voidaan kieltäytyä myös tietyissä erikoistilanteissa, joissa tuote on myyty ”selektiivisen” jakelujärjestelmän ulkopuolella.
Tällöin on kyse tilanteesta, jossa tuotteita toimitetaan vain tietyt laatukriteerit täyttäville jälleenmyyjille, mutta yksittäinen tavaraerä on kuitenkin joutunut järjestelmän ulkopuolelle.
Takuuehdot voivat heikentyä

Pelisäännöt takuuasioissa eivät ole kaikilta osin kristallinkirkkaat. EU-säännöt suovat esimerkiksi sen, että valmistajan paikalliset takuuehdot alkavat koskea tuliaista, vaikka ne olisivat heikommat kuin ostomaassa.
Tästä voi seurata se, että jos Saksassa takuu on kaksi vuotta, mutta Suomessa vain yhden vuoden, niin suomalaisen maahantuoja pitää korjata tavara vain yhden vuoden ajan Suomessa.
- Nämä rinnakkaistuodut tavarat halutaan asettaa samalle viivalle kuin sen virallisen maahantuojan tuomat tavarat. Silloin riittää tämän tavoitteen saavuttamiseksi, että takuu on yhtä pitkä kuin Suomessa myydyillä tavaroilla, sanoo johtaja Leivo kilpailuvirastosta.
Sama toimii kilpailuviraston mielestä myös käännetyssä järjestyksessä. Jos valmistajan takuu on Saksassa vuoden mutta Suomessa kaksi, pitäisi suomalaisen maahantuojan antaa takuukorjaukset kahden vuoden ajan Saksan-tuliaiselle.
Joskus nettiostajalla on ollut vaikeuksia saada EU-pykälien suoma takuuturva tuliaiselleen Suomessa. Tällaisessa tilanteessa kuluttaja voi tehdä valituksen Euroopan Kuluttajakeskukseen, joka hoitaa kansainvälisiä asioita.
Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja