Hyppää pääsisältöön

Tankki täyteen oli Neil Hardwickille pienoiskuva Suomesta

Neil Hardwick kertoo siirtäneensä viihdesarjaan kokemuksia uudesta kotimaastaan. Yksinäinen huoltamo, jonne ei pääse päätieltä, oli Suomen vertauskuva.

TV2:n ohjaajalegenda Jarmo Porola havahtui 1970-luvun lopulla siihen tosiasiaan, että Suomen televisiosta puuttui maailman suosituin ohjelmatyyppi, puolen tunnin tilannekomedia.

Seminaarin ja opintomatkan jälkeen Neil Hardwick komennettiin sarjan kirjoittajaksi. Hämeeksi vuorosanat käänsi ideointikumppani Jussi Tuominen.

TV2:n ohjelmapäällikkö suuttui nähtyään ensimmäisen osan käsikirjoituksen: vielä seitsemän sivun jälkeenkään komediatekstissä ei tullut vastaan ainuttakaan vitsiä. Siitä huolimatta sarjasta tuli menestys.

Vakiohahmoista suosituimmaksi nousi konstaapeli Reinikainen, joka alun perin tuotiin mukaan kertomaan ne vitsit, jotka ohjelmasta muuten puuttuivat. Hän sai oman sarjansa vuonna 1982.

Lue lisää:

Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.


Juho-Pekka Rantala haastatteli Hardwickia vuonna 2019. Tuloksena oli puhetta politiikasta, älykkyydestä, hauskuuttamisen vakavuudesta, Suomesta ja suomalaisista.

Keskustele