Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Työkengät hoitajien testissä

hoitajat (copyright YLE/videokuvaa)Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kunkun Kolme Kovaa hoitajaa ovat testanneet neljää erilaista työkenkäparia muutaman kuukauden ajan. Pyysimme testiryhmäämme selvittämään mikä on mukavin ja kestävin työkenkä.

Testaajamme ovat kokeneita hoitajia, jotka ovat kävelleen sairaalan käytäviä monenlaisilla työkengillä jo vuosikymmenten ajan. Kokemusta on niin halvoista kuin vähän kalliimmistakin sisäkengistä.

Testiin valitsimme neljä paria keskihintaisia, yleislestisiä ja takaremmillisiä työkenkiä, joita pitäisi olla saatavilla marketeissa ja kenkäkaupoissa ympäri Suomea. Kirurgisen vuodeosaston käytävillä on testattu kotimaista Neuzeitia, saksalaista Rohdetta 1898, Espanjassa tehtyä Scholl Copacabanaa sekä italialaista Goldenfitiä.

Testaajat arvioivat kenkien mukavuutta ja kestävyyttä asteikolla 1-5 p. 1 on huono ja 5 on erittäin hyvä.

Mukavuutta testattiin kävellen 10 km päivässä
punainen (copyright YLE/videokuvaa)
Työkengät joutuivat kovalle koetukselle sillä hoitajat kävelevät paljon. Osastolla on vastikään ollut askelmittari käytössä, joten saimme arvion siitä, kuinka monta kilometriä kengän pitäisi päivässä kestää.

- Kymmenen kilometriä keskimäärin on tavallinen vuoro, kemiläinen laitoshoitaja Tiina Tikkanen kertoo.

Testiryhmämme mukaan Scholl Copacabanalle 10 kilometriä päivässä oli kuitenkin liikaa, sillä ne eivät tuntuneet mukavilta testaajien jalassa.

- Minä en pidä siitä että nilkan takaremmi jää kovin alas ja että tässä jalan päällä on vain kaksi remmiä, Tikkanen toteaa.

scholl (copyright YLE/videokuvaa)Myös kemiläisen perushoitajan Eva-Marie Karjalaisen mielestä Schollissa remmit eivät asettuneet mukavasti hänen 37 numeron jalkansa ympärille. Schollissa kantapää painui liikaa kuoppaan ja jalkaterä jäi liian korkealle.

- Tämä oli kevyt kenkä jalassa. Se ei tukenut nilkkaa eikä sitten kävellessä oli semmoinen olo että on takakenossa, olo oli että kaatuu, Karjalainen kuvailee.

rohde (copyright YLE/videokuvaa)Rohde 1898 oli niin Tikkasen kuin Karjalaisenkin jalkaan liian kapea. Edes tarrasäätö ei auttanut.

- Minun pikkuvarpaani olivat aina niin punaisena ja päkiät oli työvuoron jälkeen aina niin kipeät, Karjalainen sanoo.

Tikkasen mukaan Rohden päällä olevat tarrat eivät riittäneet kunnolla kiinnittämään kenkää.

- Sitä piti pitkin iltavuoroa nykiä kiinni, ettei se tipu jalasta, Tikkanen toteaa.

Mutta keminmaalaisen perushoitaja Anitta Martimon kapea jalka kokoa 37 oli sopiva Rohdeen. Hänen mielestään kengät oli helppo pukea ja mukavat kävellä.

neuzeit (copyright YLE/videokuvaa)Sen sijaan jykevä kotimainen Neuzeit aiheutti Martimolle lähinnä tuskaa. Sen sivusolki hankasi ikävästi nilkkaluuta.

- Solki vastasi luuhun sillalailla, että siihen piti panna pehmustetta siihen luun kohdalle. Minulle tämä oli liian kova, Martimo toteaa.

Tikkasta ei solki hangannut, vaan hänen kokoa 40 jalkaansa kenkä sopi täydellisesti.

Minulla on suomalainen leveä lesti, joten kenkä käy minun jalkaani. Neuzeit on tarpeeksi napakka ja pysyy hyvin kiinni, Tikkanen toteaa.

golden (copyright YLE/videokuvaa)Karjalaisen suosikiksi nousi pehmeä italialainen Goldenfit, vaikka muut testaajat moittivatkin kengän nahkapäällisen olevan liian pehmeää nahkaa. Karjalaisen jalka ei rasittunut kengässä työpäivän aikana sillä kaarituki oli tukeva ja pohja tarpeeksi paksu.

Löysyydestä huolimatta testiryhmämme nosti Goldenfitin testin mukavimmaksi kengäksi. Vaikka Goldenfit sai hyvät pisteet, jokainen testaajamme valitsi omaan jalkaansa parhaiten sopivan suosikkinsa.

KENKIEN MUKAVUUS

TUOTE PISTEET
1. Goldenfit 4
2. Neuzeit 3,5
3. Rohde 1898 3,3
4. Scholl Copacabana 1,5

arvostelu asteikolla 1-5 p (1=huono ja 5= erittäin hyvä)

Italialainen kenkä ei kestänyt pesua

Mukavuus on tärkeä ominaisuus työkengässä mutta oleellista on myös se kuinka kestävä kenkä on. Eli kuinka hyvin se kestää esimerkiksi pesua. Sairaalassa kengät pestään kloorilla ja harjalla juoksevan veden alla. Pesun jälkeen syntyi suuria eroja sillä testin mukavin kenkä Goldenfit ei kestänyt vahingoittumatta pesua.

hoitajat (copyright YLE/videokuvaa)- Tässä kengässä oli työn tuoksennassa tulleita erilaisia eritteitä ja minä pesin kengät kaksi kertaa. Sen seurauksena näistä tuli lörpät eli hyvin löysät. Nyt nämä on huono pukea, Tikkanen toteaa ja näyttää kuosinsa menettänyttä kenkää.

Kolmen kovan testissä Rohde ja Neuzeit selvisivät parhaiten pesusta sillä kummankaan materiaali ei vaurioitunut lainkaan. Erityisesti Neuzeitin vahva nahka osoittautui hyvin kestäväksi. Neuzeit ja Rohde saivat testaajilta kiitosta myös irrotettavista pohjallisista. Neuzeit vei kestävyyskisan voiton saaden täydet viisi pistettä.

KENKIEN KESTÄVYYS

TUOTE PISTEET
1. Neuzeit 5
2. Rohde 1898 4,3
3. Goldenfit 3
4. Scholl Copacabana 2,5

arvostelu asteikolla 1-5 p (1=huono ja 5= erittäin hyvä)

Testimme osoittaa, että ainakin keskihintaiset työkengät ovat todella kestäviä.

- Jos nämä rikki haluaa silloin täytyy tapahtua jotain tosi radikaalia, Näitähän ei saa rikki juuri millään, Tikkanen naurahtaa.

Kotimainen työkenkä vei voiton

Sitten on aika katsoa koko testin lopputulos. Kun mukavuus ja kestävyys laskettiin yhteen, testin voittajaksi nousi kotimainen Neuzeit. Testaajat kiittelivät sen pestävyyttä sekä huolellista työnlaatua. Testin kallein kenkä Rohde kipusi hyväksi kakkoseksi. Miinusta se sai kapeasta lestistään. Testimme halvin kenkä Goldenfit sopisi kolmen kovan mielestä hyvin siistiin toimistotyöhön, mutta sairaalaan se on liian herkkä.

LOPPUTULOS

TUOTE PISTEET hinta
1. Neuzeit 4,3 54,90
2. Rohde 1898 3,8 59,90
3. Goldenfit 3,5 24,90
4. Scholl Copacabana 2,0 49,90

arvostelu asteikolla 1-5 p (1=huono ja 5= erittäin hyvä)

hoitajat (copyright YLE/videokuvaa)Testaajamme moittivat työkenkien tylsiä värejä. Vain Goldenfitin punainen nahka miellytti raatiamme. Jopa työkaverit huomauttelivat kenkien ulkonäöstä. Erityisesti Rohde sai negatiivista palautetta kirurgisen vuodeosaston hoitajilta.

- Yksi sanoi, että onpa tosi ruma kenkä. Minä vastasin, että kyllähän se on marttakengän näköinen, mutta muuten se on ihan hyvä kenkä, Tiina kertoo.

Kolme kovaa toivookin valmistajilta myyntiin kauniita työkenkiä.

- Iloisia värejä tietenkin sairaalaan. Ei valkoista eikä mustaa, vaan iloisia värejä. Ainakin kengillä voisi viestittää jotakin iloista ja hyvätuulisuutta. Väriä elämään.

Maarit Åström-Kupsanen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.