Hyppää pääsisältöön

Tuberkuloosin voi taltuttaa

Jälleenrakentamisen ajan Suomessa kansalaisvelvollisuus täytettiin työtä tekemällä. Tuberkuloosin hoidosta kertovassa valistusfilmissäkin tähtäimessä oli potilaan toipuminen yhteiskuntaa hyödyttäväksi jäseneksi.

Tietolaatikko

Filmikatsauksiksi nimitetään pitkien elokuvien edellä elokuvateattereissa esitettyjä kotimaisia lyhytelokuvia. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Filmin mukaan nykyaikainen yhteiskunta huolehtii monin myönteisin keinoin jäsentensä hyvinvoinnista ja kehityksestä, tarjoten mahdollisuuden koulutukseen, ammattitaidon oppimiseen ja työntekoon.

Myös terveydellisten olojen kohentamiseen niin töissä kuin kodeissakin uhratiin jatkuvasti kasvavia rahasummia.

Vuosittain tuhansia suomalaisia sairastui kansantaudiksikin kutsuttuun tuberkuloosiin. Taudin ennaltaehkäisy ja hoito olivat jo hyvällä mallilla, mutta jälkihoidon katsottiin vielä kaipaavan petraamista.

Osa toipilaista joutui sairastumiskierteeseen palattuaaan vanhaan työhönsä, joten tärkeänä pidettiin tuberkuloosipotilaiden ammattikasvatusta uusiin työtehtäviin.

"Kansantaudistamme parantuville on taattava oikeus ja mahdollisuus hyödyllisinä kansalaisina muiden terveitten kansalaisten rinnalla heille sopivaan työhön itsensä, omaistensa ja koko yhteiskunnan hyväksi", valistuselokuvassa juhlallisesti todetaan.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto