Hyppää pääsisältöön

Tuberkuloosin voi taltuttaa

Tuberkuloosin hoidosta kertovassa lyhytelokuvassa Elämä voittaa (1951) tähtäimessä oli potilaan toipuminen yhteiskuntaa hyödyttäväksi jäseneksi.

Vuosittain tuhansia suomalaisia sairastui kansantaudiksikin kutsuttuun tuberkuloosiin. Taudin ennaltaehkäisy ja hoito olivat jo hyvällä mallilla, mutta jälkihoidon katsottiin vielä kaipaavan petraamista.

Osa toipilaista joutui sairastumiskierteeseen palattuaaan vanhaan työhönsä, joten tärkeänä pidettiin tuberkuloosipotilaiden ammattikasvatusta uusiin työtehtäviin.

"Kansantaudistamme parantuville on taattava oikeus ja mahdollisuus hyödyllisinä kansalaisina muiden terveitten kansalaisten rinnalla heille sopivaan työhön itsensä, omaistensa ja koko yhteiskunnan hyväksi", valistuksellisessa elokuvassa juhlallisesti todetaan.

Jälleenrakentamisen ajan Suomessa kansalaisvelvollisuus täytettiin työtä tekemällä. Filmin mukaan nykyaikainen yhteiskunta huolehtii monin myönteisin keinoin jäsentensä hyvinvoinnista ja kehityksestä tarjoten mahdollisuuden koulutukseen, ammattitaidon oppimiseen ja työntekoon.

Myös terveydellisten olojen kohentamiseen niin töissä kuin kodeissakin uhrattiin jatkuvasti kasvavia rahasummia.

Tietolaatikko

Filmikatsauksiksi nimitetään pitkien elokuvien edellä elokuvateattereissa esitettyjä kotimaisia lyhytelokuvia. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.