Hyppää pääsisältöön

Paavo Väyrynen mediapelissä

Paavo Väyrynen on usein kokenut median tulkinneen tai kohdelleen häntä väärin. Hän on katsonut joutuneensa mielikuvaterrorin kohteeksi ja mediapelin ratkaisseen vaalituloksia.

Vuonna 1993 Paavo Väyrynen oli julkaissut kirjansa Totuuden aika. Yhdenillan pysäkki
—ohjelmassa keskustellaan totuuden käsitteestä ja käsitellään median ja Väyrysen välisiä tulkintaristiriitoja.

Kirjassaan Väyrynen oli viittannut marraskuussa 1992 pitämäänsä puheeseen, jonka uutisoinnissa Väyrysen vihjattiin jopa itkeneen.

Ohjelmassa kelataan puheen kohtaa "Minusta on tehty pallo, jota kaikki potkiskelevat halunsa mukaan" ja käydään uudelleen läpi liikuttumisen määrää.

Vuoden 1994 presidentinvaalien ja EU-äänestyksen jälkeen Väyrynen sanoi median ratkaisseen lopputuloksen. Väyrysen mukaan Suomen EU-jäsenyys oli helsinkiläisen median läpiajama hanke. Vastaavasti juuri presidentinvaalien alla julkaistulla noottiuutisella taas siirrettiin Väyrysen mukaan hänen tukijoitaan Elisabeth Rehnin riveihin.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto