Hyppää pääsisältöön

Sherwood Teds Club tarjosi musaa räyhäämisen sijaan

Keravalainen teddy boy -tyylille omistautunut kerho järjesti tansseja ja muuta musiikkitoimintaa pitääkseen nuoret poissa kadulta tappelemasta ja räyhäämästä.

Kerava eli "Sherwood" (kaupungin ruotsinkielisestä nimestä Kervo) oli 1970- ja 80-lukujen taitteessa vanhakantaisen rock and rollin keskus.

Sieltä oli lähtöisin Teddy and the Tigers -yhtye, ja paikkakunnalla virisi myös aiheeseen liittyvää järjestö- ja julkaisutoimintaa. Vuonna 1980 perustetussa Sherwood Teds Clubissa oli noin tuhat jäsentä eri puolilta Suomea.

Nuorisoväkivalta oli 1980-luvun alussa vakituinen media-aihe. Timo, Jaana, Arsu ja Patu muistuttavat, että väkivaltaa harjoittavat vanhemmatkin.

Klubin omissa tilaisuuksissa ei ole suurempia ongelmia ollut – ainakaan poliisia ei ollut koskaan tarvittu apuun.

Tietolaatikko

Keravalaisia rock´n´roll-bändejä 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa olivat Teddy and the Tigers, Lonestars ja Slouchy Bros.
Teddy boy -tyyli syntyi Englannissa 1940- ja 50-lukujen vaihteessa. Nimensä se sai Edward VII:n aikaista muotia jäljittelevästä pukeutumistyylistä. Väkivaltaisen maineen omaavien teddypoikien varustukseen kuuluivat pitkät takit ("drapet"), kapeat housut ja paksupohjaiset kengät. 1970-luvulla tyyli koki ylösnousemuksen ja saapui Suomeen vuosikymmenen lopulla.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto