Hyppää pääsisältöön

Väyrynen Kekkosen oppipoikana

Vuonna 1993 ulkoministeri Paavo Väyrynen oli vieraana Yhdenillan pysäkki -ohjelmassa. Toimittaja Pekka Manninen tenttaa Väyrystä tämän tiiviistä suhteesta Urho Kekkoseen.

Paavo Väyrynen tukeutui presidentti Urho Kekkoseen, kun ei keskustapuolueessa varapuheenjohtajana saanut tarpeeksi tukea ajatuksilleen. Väyrysen mukaan hän ei alun alkaen ollut mikään suuri Kekkosen ihalija, mutta lämpeni ajatukselle varsinkin, kun tiesi Kekkosen olevan kiinnostunut yhteydenpidosta.

Yhdenillan pysäkin haastattelun aikoihin Väyryseltä oli juuri ilmestynyt kirja Totuuden aika. Kirjassa julkaistusta kirjeestä käy ilmi Kekkosen välillä jopa isoisällinen suhtautuminen Väyryseen.

Poliittisten ohjeiden lisäksi Väyrynen sai Kekkoselta opastusta myös pukeutumiseen, puhumiseen ja käytökseen.

Presidentti Urho Kekkosen terveys alkoi heiketä 1970-luvun lopulla. Paavo Väyrynen on kuitenkin sitä mieltä, että UKK oli täysin työkykyinen presidenttiytensä loppuun saakka. Väyrysen mukaan Kekkosen kompastelut ja muistikatkoksiksi tulkitut tilantet johtuivat vain presidentin huonosta näöstä.

Keskustele