Hyppää pääsisältöön

Verkkokalvoimplantilla näkö takaisin

Maailmalla on kehitetty jo useiden vuosien ajan useita erityyppisiä implantteja, joilla sokeat saataisiin näkeviksi. Kuulostaa tieteistarinalta, mutta näköaistimuksia on jo saatu aikaan. Verkkokalvolle asennettavan implantin kehittely on ottanut aimo harppauksen ja sitä odotetaan markkinoille jo muutaman vuoden kuluessa.

Kalifornialaisen tutkimusryhmän verkkokalvoimplantti on onnistunut saamaan tutkimusluvan FDA:lta, joka vastaa Yhdysvalloissa lääketieteellisten laitteiden toimivuudesta ja turvallisuudesta. Kehitellyn implantin avulla on voitu palauttaa hahmonäkö tutkimuksessa mukana olleille retinitis pigmentosa -potilaille. Se on verkkokalvon perinnöllinen rappeumasairaus, joka aiheuttaa putkinäköä ja johtaa joissakin tapauksissa sokeuteen.

– He on pystyneet erottaan esimerkiksi ruokapöydän esineistöä toisistaan kuppia, lautasta, veistä, mutta toisaalta sitten tarkempiin näköfunktioihin tällä implantilla ei sitten toki pysty, joka selittyy sillä, että siinä oli ainoastaan 16 tällaista pikseliä olemassa. Nyt tämä uusi implantti, jolle se tutkimuslupa on saatu, on 60 pikselin implantti, joka jossakin määrin tarkemman toiminnan vois mahdollistaa, mutta silläkin jos verrataan esimerkiksi digikameran pikselimäärään, niin sehän on hyvin vaatimaton määrä, ja se kuvalaatu tulee olemaan, sanoisinko, heikkotasoinen, kertoo silmätautien erikoislääkäri Tapani Palosaari Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Lääketieteellinen läpimurto

Verkkokalvolle asennettava implantti saa tiedon silmälaseihin asennettavan kameran ja videoprosessoijan avulla, jotka puolestaan välittävät näkymän ympäristöstä implanttisiruun sähköisesti. Implantista viesti kulkee normaalisti toimivan näköhermon kautta aivoihin.

– On varmaan yks vanhimpia haaveita lääketieteessä ollut se, että sokeille saadaan näköä ja kyllähän tällä jonkunlaista näköä saadaan ja kyllä jo tämän tasoinen näkö, kun lähdetään hoitamaan täydestä sokeudesta, niin on läpimurto, vakuuttaa Palosaari.

Miltä maailma implantin avulla voisi näyttää?

Tämä kuva vastaa suurin piirtein 16 pikselin tasoista näkymää. Siis kuvaa, johon tutkimuksessa mukana olleet potilaat ovat olleet varsin tyytyväisiä. Heidän mukaansa hahmottamista parantavat tosin muistikuvat aiemmista, ennen sokeutumista tehdyistä näköhavainnoista.

Tässä sama asia toistuu 60 pikselin kuvalaadulla, joka on siis pystytty jo kehittämään.

Kalifornialaisen tutkimusryhmän tavoitteena on kuitenkin tuhat pikseliä, jolloin puurolautasen saattaa ehkä jo erottaa. Tällä kuvalaadulla implantista hyötyisivät mahdollisesti myös silmänpohjan ikärappeumaa sairastavat. Se on länsimaissa yleisin näkövammaisuuden syy yli 60-vuotiailla.

– Tässä tosiaan neljä vuotta sitten oli se 16 pikseliä käytössä ja nykyisin se 60, että mahdollisesti se tästä nyt sitten eksponentiaalisesti kasvaa tämä määrä, mutta se on vaan tällainen toive. Miten sitten tulevaisuudessa tulee käymään, niin mielenkiintoista seurata ja nähdä.

Jo olemassa olevasta verkkokalvoimplantista voisi olla apu parille tuhannelle suomalaiselle, joista suurimman potilasryhmän muodostaisivat nimenomaan retinitis pigmentosa -potilaat. Kun verkkokalvoimplantti saadaan levitykseen, voi niiden käyttö alkaa periaatteessa myös Suomessa.

– Kalifornialainen tutkimusryhmä oli määritellyt myös tällaisen hinnan, että se olisi noin 30 000 dollaria tämän implantin hinta sitten kun se tulee kauppoihin, mahdollisesti vielä ennen vuotta 2010, lisää Palosaari.

Asiantuntija: TAPANI PALOSAARI, silmätautien erikoislääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ