Hyppää pääsisältöön

Aune Asplundin piinapenkissä puhutaan elämästä ja kuolemasta

Aune Asplund eli toimittaja Taina West on tinkimätön journalisti, joka ei kaihda tiukkoja kysymyksiä arkojen aiheidenkaan parissa. Miss Universum Anne Pohtamo ja teologi ja kansanedustaja Terho Pursiainen vastaavat kysymyksiin uskosta ja kuolemasta.

Taina Westin esittämä Aune Asplund on jokaisen haasteltavan painajainen. Tiukkoja ja usein sarkastisia kysymyksiä tulee kuin pyssynsuusta. Asplundin piinapenkissä on vuonna 1988 Terho Pursiainen ja Anne Pohtamo, joilta tiukataan näkemyksiä kuolemasta, uskosta ja taivaasta.

Haastateltavien on vaikea muodostaa kokonaisia lauseita revolverihaastattelussa. Pursiainen sanookin selvästi toimittajan tyyliin tuskastuneena, että ei saa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata kuin jaa tai ei.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto