Hyppää pääsisältöön

Aune Asplundin piinapenkissä puhutaan elämästä ja kuolemasta

Aune Asplund eli toimittaja Taina West on tinkimätön journalisti, joka ei kaihda tiukkoja kysymyksiä arkojen aiheidenkaan parissa. Miss Universum Anne Pohtamo ja teologi ja kansanedustaja Terho Pursiainen vastaavat kysymyksiin uskosta ja kuolemasta.

Taina Westin esittämä Aune Asplund on jokaisen haasteltavan painajainen. Tiukkoja ja usein sarkastisia kysymyksiä tulee kuin pyssynsuusta. Asplundin piinapenkissä on vuonna 1988 Terho Pursiainen ja Anne Pohtamo, joilta tiukataan näkemyksiä kuolemasta, uskosta ja taivaasta.

Haastateltavien on vaikea muodostaa kokonaisia lauseita revolverihaastattelussa. Pursiainen sanookin selvästi toimittajan tyyliin tuskastuneena, että ei saa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata kuin jaa tai ei.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto