Hyppää pääsisältöön

Velipuolikuun pääsiäishanukas

Muinaissuomalaisen perinteen mukainen hanukas on komea lisä pääsiäispyhien juhlapöytään. Velipuolikuu paljastaa maukkaan herkun ainekset ja teko-ohjeen.

Resepti:
20 litraa voitaikinaa
8 dl voisulaa
1 omena
1 raaka hanu

Pesty ja ajeltu hanu voidellaan voisulalla, ja sen suuhun asetetaan omena. Hanu peitetään etukäteen valmistetulla voitaikinakannella.

85-kiloisesta hanusta valmistettua pääsiäishanukasta paistetaan 250 asteessa kuusi tuntia.

Tietolaatikko

Pääsiäishanukas on Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan hänen uransa "näkyvin, selkein ja hienoin teos, koska saan siitä aina palautetta". Ruokalajin nimitys tulee sanasta "hanu", jolla Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen tapasivat nimittää toisiaan Ryhmäteatterin aikoina. (Lähde: Jukka Annala: Toopelivisio, Teos 2006.)

Velipuolikuun kaikki jaksot katsottavissa Areenassa huhtikuuhun 2019 saakka.

Lue lisää:

Etualalla Pirkka-Pekka Petelius, taustalla Kari Heiskanen, Eeva Litmanen, Robin Relander ja Esko Hukkanen

"Hirveetä kattoo" – Velipuolikuu veti miljoonayleisön absurdeilla sketseillään

Vuosina 1983 ja 1984 nähty Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä ja onnistui lopulta hurmaamaan yleisön. Parhaimmillaan sarja keräsi kahden miljoonan katsojaluvut. Pontsan perhe, Balle Ramstedt, pääsiäishanukas, Raivolan rysäpöksyt ja moni muu sketsi on jäänyt kummittelemaan suomalaisten muistoihin.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto