Hyppää pääsisältöön

Velipuolikuun pääsiäishanukas

Muinaissuomalaisen perinteen mukainen hanukas on komea lisä pääsiäispyhien juhlapöytään. Velipuolikuu paljasti vuonna 1984 maukkaan herkun ainekset ja teko-ohjeen.

Resepti:
20 litraa voitaikinaa
8 dl voisulaa
1 omena
1 raaka hanu

Pesty ja ajeltu hanu voidellaan voisulalla, ja sen suuhun asetetaan omena. Hanu peitetään etukäteen valmistetulla voitaikinakannella.

85-kiloisesta hanusta valmistettua pääsiäishanukasta paistetaan 250 asteessa kuusi tuntia.

Hanut Petelius ja Heiskanen

Pääsiäishanukas on Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan hänen uransa "näkyvin, selkein ja hienoin teos, koska saan siitä aina palautetta". Ruokalajin nimitys tulee sanasta "hanu", jolla Petelius ja Kari Heiskanen tapasivat nimittää toisiaan Ryhmäteatterin aikoina. (Lähde: Jukka Annala: Toopelivisio, Teos 2006.)

Lue lisää:

"Hirveetä kattoo" – Velipuolikuu veti miljoonayleisön absurdeilla sketseillään

Vuosina 1983 ja 1984 nähty Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä ja onnistui lopulta hurmaamaan yleisön.

Keskustele