Hyppää pääsisältöön

Velipuolikuun pääsiäishanukas

Muinaissuomalaisen perinteen mukainen hanukas on komea lisä pääsiäispyhien juhlapöytään. Velipuolikuu paljastaa maukkaan herkun ainekset ja teko-ohjeen.

Resepti:
20 litraa voitaikinaa
8 dl voisulaa
1 omena
1 raaka hanu

Pesty ja ajeltu hanu voidellaan voisulalla, ja sen suuhun asetetaan omena. Hanu peitetään etukäteen valmistetulla voitaikinakannella.

85-kiloisesta hanusta valmistettua pääsiäishanukasta paistetaan 250 asteessa kuusi tuntia.

Tietolaatikko

Pääsiäishanukas on Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan hänen uransa "näkyvin, selkein ja hienoin teos, koska saan siitä aina palautetta". Ruokalajin nimitys tulee sanasta "hanu", jolla Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen tapasivat nimittää toisiaan Ryhmäteatterin aikoina. (Lähde: Jukka Annala: Toopelivisio, Teos 2006.)

Lue lisää:

"Hirveetä kattoo" – Velipuolikuu veti miljoonayleisön absurdeilla sketseillään

Vuosina 1983 ja 1984 nähty Velipuolikuu tuuletti suomalaisen sketsiviihteen perinteitä ja onnistui lopulta hurmaamaan yleisön.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto