Muinaissuomalaisen perinteen mukainen hanukas on komea lisä pääsiäispyhien juhlapöytään. Velipuolikuu paljasti vuonna 1984 maukkaan herkun ainekset ja teko-ohjeen.
Resepti:
20 litraa voitaikinaa
8 dl voisulaa
1 omena
1 raaka hanu
Pesty ja ajeltu hanu voidellaan voisulalla, ja sen suuhun asetetaan omena. Hanu peitetään etukäteen valmistetulla voitaikinakannella.
85-kiloisesta hanusta valmistettua pääsiäishanukasta paistetaan 250 asteessa kuusi tuntia.
Hanut Petelius ja Heiskanen
Pääsiäishanukas on Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan hänen uransa "näkyvin, selkein ja hienoin teos, koska saan siitä aina palautetta". Ruokalajin nimitys tulee sanasta "hanu", jolla Petelius ja Kari Heiskanen tapasivat nimittää toisiaan Ryhmäteatterin aikoina. (Lähde: Jukka Annala: Toopelivisio, Teos 2006.)