Hyppää pääsisältöön

Paluu tulevaisuuteen – Koulu-tv:ssä ympäristöongelmat ratkaisseet 2010-luvun nuoret tutustuivat ankeaan 1980-lukuun

1980-luku oli ankeaa aikaa ainakin tässä kuvitteelllisessa tarinassa, jossa vuoden 2013 tiedostavat nuoret tutustuvat kolmen vuosikymmenen takaiseen aikaan. Koulu-tv:ssä vuonna 1983 esitetyn ohjelman tulevaisuuskuvissa on kilpailuyhteiskunnan jälkeen kuitenkin päädytty sopusointuun luonnon kanssa.

Ohjelmassa kolme nuorta kiertelevät tulevaisuuden yhteiskuntamuseossa, johon on museoitu 1980-luku kerrostaloineen ja perheineen.

Ihmetystä herättävät saastuttavat autot ja lajittelemattomat jätteet. Pukeutumisessa on näytetty olleen kiinnostuneita vain muodista ja ruoka on ollut epäterveellistä ja yksipuolista.

1980-luvun olohuoneessa istuskeleva malliperhekin näyttää eläneen stressin täyteisen elämän kilpailuyhteiskunnassa. Tilastopohjaisen perheen elämänvaiheista löytyy karua kieltä puhuvia videoita.

Onpa museossa pelokkaiden ihmisten aikainen pommi-suojakin. Menneellä vuosituhannella kun ihmiset vielä tappoivat toisiaan ja suojautuivat kaasunaamarein ja säteilymittarein. Edellisten sukupolvien tyhmyyteen tuskastuneet nuoret toteavat, että vanhempien on itse ratkaistava omat ongelmansa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto