Hyppää pääsisältöön

Paluu tulevaisuuteen – Koulu-tv:ssä ympäristöongelmat ratkaisseet 2010-luvun nuoret tutustuivat ankeaan 1980-lukuun

1980-luku oli ankeaa aikaa ainakin tässä kuvitteelllisessa tarinassa, jossa vuoden 2013 tiedostavat nuoret tutustuvat kolmen vuosikymmenen takaiseen aikaan. Koulu-tv:ssä vuonna 1983 esitetyn ohjelman tulevaisuuskuvissa on kilpailuyhteiskunnan jälkeen kuitenkin päädytty sopusointuun luonnon kanssa.

Ohjelmassa kolme nuorta kiertelevät tulevaisuuden yhteiskuntamuseossa, johon on museoitu 1980-luku kerrostaloineen ja perheineen.

Ihmetystä herättävät saastuttavat autot ja lajittelemattomat jätteet. Pukeutumisessa on näytetty olleen kiinnostuneita vain muodista ja ruoka on ollut epäterveellistä ja yksipuolista.

1980-luvun olohuoneessa istuskeleva malliperhekin näyttää eläneen stressin täyteisen elämän kilpailuyhteiskunnassa. Tilastopohjaisen perheen elämänvaiheista löytyy karua kieltä puhuvia videoita.

Onpa museossa pelokkaiden ihmisten aikainen pommi-suojakin. Menneellä vuosituhannella kun ihmiset vielä tappoivat toisiaan ja suojautuivat kaasunaamarein ja säteilymittarein. Edellisten sukupolvien tyhmyyteen tuskastuneet nuoret toteavat, että vanhempien on itse ratkaistava omat ongelmansa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit