Hyppää pääsisältöön

Aikamiehet: Säpinää

"Säpinää" oli Maukka Perusjätkän hitti, jonka otsikosta tuli käsite. Aikamiehet-kuoro teki siitä oman, varttuneen miehekkään sovituksensa vuonna 1980.

"Säpinää"-kappale syntyi syksyllä 1979, jolloin Helsingin kaupunginosajengien väliset tappelut johtivat nuoren pojan kuolemaan. Säpinää-sana viittasi alun perin juuri tappeluihin ja kahnauksiin.

Sota Apatiaa Vastaan -kokoonpanon levytettyä laulun "säpinällä" alettiin tarkoittaa pysähtyneisyyden vastakohtaa. Nuorisokulttuurista puhuvien mielestä oli toivottavaa saada yhteiskuntaan hieman "säpinää".

Ristiriitaisuuksia rakastavassa Hepskukkuu-viihdeohjelmassa nuorison tunnuslauluna pidetyn kappaleen saivat esittääkseen Aikamiehet. 1960-luvulla kuoro oli hallinnut radion Lista-ohjelmaa Iltatuulen viesti -valssillaan lähes yksinvaltaisesti puolitoista vuotta.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto