Hyppää pääsisältöön

Aikamiehet: Säpinää

"Säpinää" oli Maukka Perusjätkän hitti, jonka otsikosta tuli käsite. Aikamiehet-kuoro teki siitä oman, varttuneen miehekkään sovituksensa vuonna 1980.

"Säpinää"-kappale syntyi syksyllä 1979, jolloin Helsingin kaupunginosajengien väliset tappelut johtivat nuoren pojan kuolemaan. Säpinää-sana viittasi alun perin juuri tappeluihin ja kahnauksiin.

Sota Apatiaa Vastaan -kokoonpanon levytettyä laulun "säpinällä" alettiin tarkoittaa pysähtyneisyyden vastakohtaa. Nuorisokulttuurista puhuvien mielestä oli toivottavaa saada yhteiskuntaan hieman "säpinää".

Ristiriitaisuuksia rakastavassa Hepskukkuu-viihdeohjelmassa nuorison tunnuslauluna pidetyn kappaleen saivat esittääkseen Aikamiehet. 1960-luvulla kuoro oli hallinnut radion Lista-ohjelmaa Iltatuulen viesti -valssillaan lähes yksinvaltaisesti puolitoista vuotta.

Teksti: Jukka Lindfors