Hyppää pääsisältöön

Dan Steinbock suomii punk-kulttuuria

Vaihtoehtolehdistö edustaa pääosin anaalis-eroottista teekkarihuumoria, ja punkissa huipentuu koko liikkeen tekohurskaus, Steinbock analysoi vastakulttuuriliikehdintää.

Kulttuurikriitikko Dan Steinbock nousi 1970-luvun lopussa julkisuuteen kirjoituksillaan, joissa valtakulttuurin ohella arvosteltiin myös vastakulttuuri- ja vaihtoehtoliikkeitä.

Kirjassaan Narsismin fasismi (1981) hän kuvasi mm. Saturday Night Fever -elokuvan diskonuorisoa "nykyaikaistetuksi muunnelmaksi natsien Valhallan jumalista". Punkia hän luonnehti kirjassaan lähes fasistiseksi ja epäsuoran itsetuhoiseksi.

Ylen Oliktänkarna-ohjelmassa Steinbockilla oli selkeän kriittinen kanta punkin kannattajiin. Jos hintelät, kapealanteiset nuoret miehet kokivat tehtäväkseen julistaa omakseen rujojen miesten lujan musiikin, kyse oli pikemminkin neuroosista kuin mistään vaihtoehtoliikkeen kannalta myönteisestä.