Hyppää pääsisältöön

Suomi valmistautui innolla Helsingin olympialaisten kisaisännyyteen

Olympiakisojen alla vuonna 1952 Suomi halusi myös mainosfilmein osoittaa maailmalle, että pieni maa kykenee kisat järjestämään. Suomalaisille taas haluttiin korostaa sitä, että valtava työmäärä koituu myös omaksi parhaaksemme.

Englanninkielisessä mainoksessa esitellään pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja tulevien kisojen päänäyttämöt.

Merellisen Helsingin valtteja olivat mm. lyhyet etäisyydet. Kisapaikalta toiselle oli matkaa vain muutamia kilometrejä.

Myös uutukaisuuttaan hohtavat majoitustilat löytyivät läheltä. Käpylän ja Otaniemen olympiakylät rakennettiin urheilijoiden majoituspaikoiksi. Kisojen jälkeen talot "luovutettiin penkkiurheilijoiden käyttöön".

Urheilupaikkojen lisäksi kisoja varten rakennettiin myös kaksi hotellia: Palace ja Vaakuna.

"Olympiakisojen merkeissä on tehty valtava työmäärä, joka monelta osaltaan tulee hyödyttämään myöhempää arkipäiväistä elämäämme", kisojen valmistelusta kertovassa katsauksessa painotetaan.

Olympiakisoihin osallistui 5000 urheilijaa 70 maasta. Maksaneita katsojia oli lähes 1,4 miljoonaa, joten Suomi-kuvaa kannatti rakentaa tosissaan.

Helsinki valmistautuu olympialaisiin 1952

Tuotanto: Oy Suomen Filmiteollisuus 13.3.1952

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto