Hyppää pääsisältöön

Maukka muistelee

Ensimmäisen punk-kauden suursuosikki Maukka Perusjätkä ei ole koskaan tuntenut itseään punkiksi. Hänelle sana merkitsee "pientä eläintä, joka imee verta".

Maukka eli Mauri Airta oli alusta asti mukana nuorisotoiminnassa, joka punk-vuosina kehkeytyi Kallion Rock-klubiksi. Klubi piti päämajaansa Helsingin Wallininkadulla sijainneessa Kill Cityssä vuosina 1978-1979.

Maukan soittimeksi valikoitui moottorisaha, jolla hän avaimien puutteessa oli järjestänyt itsensä sisään Kill Cityn studioon.

Kallion rock-klubin bändissä (aluksi Maukka & Nahkatakit, sittemmin Sota apatiaa vastaan) oli mukana erilaisten nuorisoryhmien edustajia: rokkareita, punkkeja, pitkätukkia. "Me siedettiin kaikkia ja oletettiin, että jos me otetaan kaikki lavalle, niin muutkin sietää."

Bändin vaihtelevissa kokoonpanoissa ehtivät olla mukana mm. Jimi Sumén, Keimo Hirvonen, Andy McCoy, Meiju Suvas ja Elisa Korjus.

Maukan ja Sota apatiaa vastaan -ryhmän ensimmäiset kappaleet liittyivät läheisesti helsinkiläisen nuorison elämään. Lehdet tekee meistä tappajia (1979) oli reaktio jengitappeluissa sattuneen kuoleman synnyttämään lehtikirjoitteluun.

Maukan suuri hitti oli kuitenkin diskosuosikiksikin yltänyt Vaatteet (1980).

Vuonna 2007 Airta toimi sähkömiehenä ja soitti edelleen rockia. Green Day ja Apulanta kuuluivat nyt lempimusiikkiin.

Haastattelu on tehty YLE Teeman Elävä arkisto -sarjaa varten.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto