Hyppää pääsisältöön

Maukka muistelee

Ensimmäisen punk-kauden suursuosikki Maukka Perusjätkä ei ole koskaan tuntenut itseään punkiksi. Hänelle sana merkitsee "pientä eläintä, joka imee verta".

Maukka eli Mauri Airta oli alusta asti mukana nuorisotoiminnassa, joka punk-vuosina kehkeytyi Kallion Rock-klubiksi. Klubi piti päämajaansa Helsingin Wallininkadulla sijainneessa Kill Cityssä vuosina 1978-1979.

Maukan soittimeksi valikoitui moottorisaha, jolla hän avaimien puutteessa oli järjestänyt itsensä sisään Kill Cityn studioon.

Kallion rock-klubin bändissä (aluksi Maukka & Nahkatakit, sittemmin Sota apatiaa vastaan) oli mukana erilaisten nuorisoryhmien edustajia: rokkareita, punkkeja, pitkätukkia. "Me siedettiin kaikkia ja oletettiin, että jos me otetaan kaikki lavalle, niin muutkin sietää."

Bändin vaihtelevissa kokoonpanoissa ehtivät olla mukana mm. Jimi Sumén, Keimo Hirvonen, Andy McCoy, Meiju Suvas ja Elisa Korjus.

Maukan ja Sota apatiaa vastaan -ryhmän ensimmäiset kappaleet liittyivät läheisesti helsinkiläisen nuorison elämään. Lehdet tekee meistä tappajia (1979) oli reaktio jengitappeluissa sattuneen kuoleman synnyttämään lehtikirjoitteluun.

Maukan suuri hitti oli kuitenkin diskosuosikiksikin yltänyt Vaatteet (1980).

Vuonna 2007 Airta toimi sähkömiehenä ja soitti edelleen rockia. Green Day ja Apulanta kuuluivat nyt lempimusiikkiin.

Haastattelu on tehty YLE Teeman Elävä arkisto -sarjaa varten.

Teksti: Jukka Lindfors