Hyppää pääsisältöön

Maukka muistelee

Ensimmäisen punk-kauden suursuosikki Maukka Perusjätkä ei ole koskaan tuntenut itseään punkiksi. Hänelle sana merkitsee "pientä eläintä, joka imee verta".

Maukka eli Mauri Airta oli alusta asti mukana nuorisotoiminnassa, joka punk-vuosina kehkeytyi Kallion Rock-klubiksi. Klubi piti päämajaansa Helsingin Wallininkadulla sijainneessa Kill Cityssä vuosina 1978-1979.

Maukan soittimeksi valikoitui moottorisaha, jolla hän avaimien puutteessa oli järjestänyt itsensä sisään Kill Cityn studioon.

Kallion rock-klubin bändissä (aluksi Maukka & Nahkatakit, sittemmin Sota apatiaa vastaan) oli mukana erilaisten nuorisoryhmien edustajia: rokkareita, punkkeja, pitkätukkia. "Me siedettiin kaikkia ja oletettiin, että jos me otetaan kaikki lavalle, niin muutkin sietää."

Bändin vaihtelevissa kokoonpanoissa ehtivät olla mukana mm. Jimi Sumén, Keimo Hirvonen, Andy McCoy, Meiju Suvas ja Elisa Korjus.

Maukan ja Sota apatiaa vastaan -ryhmän ensimmäiset kappaleet liittyivät läheisesti helsinkiläisen nuorison elämään. Lehdet tekee meistä tappajia (1979) oli reaktio jengitappeluissa sattuneen kuoleman synnyttämään lehtikirjoitteluun.

Maukan suuri hitti oli kuitenkin diskosuosikiksikin yltänyt Vaatteet (1980).

Vuonna 2007 Airta toimi sähkömiehenä ja soitti edelleen rockia. Green Day ja Apulanta kuuluivat nyt lempimusiikkiin.

Haastattelu on tehty YLE Teeman Elävä arkisto -sarjaa varten.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto