Hyppää pääsisältöön

Poliopotilaiden kuntoutusta

Invaliidisäätiön kuntouttamislaitoksessa esiteltiin 1950-luvulla lääkärille päivittäin uusia potilaita. Sotainvalidien lisäksi sairaalassa hoidettiin poliopotilaita. Joukossa oli kieroselkäisiä, kampurajalkoja ja polion jälkitiloista kärsiviä potilaita.

Tietolaatikko

Polio on viruksen aiheuttama sairaus. Useimmilla tartunnan saaneilla oireet ovat lieviä. Vakavampia oireita ovat aivokalvontulehdus ja halvaus.

Tautia on myös kutsuttu lapsihalvaukseksi, sillä polio tarttuu suuremmalla todennäköisyydellä lapsiin kuin aikuisiin.

Polio oli Suomessa yleistä vielä pitkälle 1950-luvulle asti. Poliorokotukset aloitetiin Suomessa 1957 ja vuodelta 1985 on monella muistissa sokeripalassa jaettu eläviä poliviruksia sisältänyt rokote.

Osana poliopotilaiden kuntoutusta Helsingissä Ruskeasuolla oli harjoittelu kahlausaltaassa, jossa elvytettiin vioittuneiden lihasten toimintaa.

Kuntosalissa potilaita auttoivat lääkitysvoimistelijat, mutta ainoana varmana tienä elpymiseen pidettiin oma-aloitteista aktiivista toimintaa. Kävelykoulussa harjoiteltiin käyttämään vioittuneita lihaksia, osa opetteli liikkumista jalkaproteesin kanssa.

Sairaalahoitoa täydensi työterapia. Heti leikkauksen jälkeen potilaan huomio kiinnitettiin työhön. Tarkoituksena oli sekä harjoittaa raajoja että seurata potilaan toimintaa ammatinvalintaa silmällä pitäen. Pojille opetusta oli muun muassa erilaisissa pajoissa, kun tytöille tarjottiin oppia pukujen ja hattujen ompelussa sekä ravintotalousalalla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto