Hyppää pääsisältöön

Poliopotilaiden kuntoutusta

Invaliidisäätiön kuntouttamislaitoksessa esiteltiin 1950-luvulla lääkärille päivittäin uusia potilaita. Sotainvalidien lisäksi sairaalassa hoidettiin poliopotilaita. Joukossa oli kieroselkäisiä, kampurajalkoja ja polion jälkitiloista kärsiviä potilaita.

Tietolaatikko

Polio on viruksen aiheuttama sairaus. Useimmilla tartunnan saaneilla oireet ovat lieviä. Vakavampia oireita ovat aivokalvontulehdus ja halvaus.

Tautia on myös kutsuttu lapsihalvaukseksi, sillä polio tarttuu suuremmalla todennäköisyydellä lapsiin kuin aikuisiin.

Polio oli Suomessa yleistä vielä pitkälle 1950-luvulle asti. Poliorokotukset aloitetiin Suomessa 1957 ja vuodelta 1985 on monella muistissa sokeripalassa jaettu eläviä poliviruksia sisältänyt rokote.

Osana poliopotilaiden kuntoutusta Helsingissä Ruskeasuolla oli harjoittelu kahlausaltaassa, jossa elvytettiin vioittuneiden lihasten toimintaa.

Kuntosalissa potilaita auttoivat lääkitysvoimistelijat, mutta ainoana varmana tienä elpymiseen pidettiin oma-aloitteista aktiivista toimintaa. Kävelykoulussa harjoiteltiin käyttämään vioittuneita lihaksia, osa opetteli liikkumista jalkaproteesin kanssa.

Sairaalahoitoa täydensi työterapia. Heti leikkauksen jälkeen potilaan huomio kiinnitettiin työhön. Tarkoituksena oli sekä harjoittaa raajoja että seurata potilaan toimintaa ammatinvalintaa silmällä pitäen. Pojille opetusta oli muun muassa erilaisissa pajoissa, kun tytöille tarjottiin oppia pukujen ja hattujen ompelussa sekä ravintotalousalalla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto