Hyppää pääsisältöön

Hassisen Kone: Odotat

Joensuulainen uuden aallon suosikki Hassisen Kone esittää mediakriittisen kappaleensa, joka herätti närää varttuneemmissa radiotoimittajissa vuonna 1981.

Tietolaatikko

Odotat. Säv. ja san. Ismo Alanko. Levytys; "Rumat sävelet", Poko 1981.

Rumat sävelet -levyllä julkaistun Odotat-laulun ronskit säkeet viittasivat mm. tiedotusvälineiden sisältöön. Yhteydestään irrotettuina ne kuitenkin kuulostivat pelkästään keskenkasvuisen karkeilta. Toimittaja Maija Dahlgren suomi niitä ohjelmassaan vuonna 1981.

Miksi Hassisen Koneen laulut olivat synkkiä ja ahdistuneita, vaikka bändi oli elävänä paljon reippaampi ilmestys, kysyttiin Tuubi-ohjelmassa. Aiheet saatiin ankeasta ympäristöstä, mutta kappaleissa oli kuitenkin iloinen ja optimistinen perusvire, Ismo Alanko selittää.

Ennen Hassisen Konetta Alanko ja kumppanit olivat soitelleet monimutkaisempia "proggishommia". Vaikka yhtye oli ensimmäisen lp:nsä jälkeen jälleen menossa "vaikeampaan" suuntaan, musiikin pohja pysyi kuitenkin terveen yksinkertaisena.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto