Hyppää pääsisältöön

Problems: Ikuinen trippi

Problems? oli yksi ensimmäisistä varhaisimmista helsinkiläisistä punkbändeistä. Monia miehistövaihdoksia kokenut ryhmä esiintyi Iltatähdessä vuonna 1982.

Vuonna 1977 syntyneen Problemsin varhaiskokoonpanoon kuuluivat basisti-laulaja Tuomo "Tumppi" Varonen, rumpali Ilpo Salkamo ja kitaristi Ari Taskinen. Hieman myöhemmin mukaan liittyi kitaristi Stefan Piesnack.

Bändin ensimmäinen single "Ei tää lama päähän käy"/"Häirikkö oon" julkaistiin vuonna 1978.

Syksyllä 1978 Taskinen ja Varonen liittyivät Pelle Miljoonan 1980-yhtyeeseen, johon myös Piesnack seuraavana vuonna pyydettiin mukaan.

Problems? jatkoi silti toimintaansa. Uudella kokoonpanolla syntyi vuonna 1980 esikoisalbumi Katupoikia. Miehistö muuttui vielä useaan otteeseen.

Tumppi Varosen kappale "Ikuinen trippi" on levytetty Problemsin kolmannelle LP:lle Kaupungin valot (1982). Tuubi-ohjelmassa se esitettiin nimellä "Ekstaasi".

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto