Hyppää pääsisältöön

Cityman - juppitanssia lasikopissa

Toukokuussa 1989 tanssitaiteilija Reijo Kela vietti viikon lasikopissa Helsingin keskustassa. Juppiaikakautta ruotivassa Cityman-teoksessaan Kela asui, söi, kylpi, tanssi ja tapasi naisia ohikulkijoiden silmien alla.

Makuupussissa lasiseinän takana nukkuva taiteilija herätti alkuun ihmetystä. Kaupunkilaiset alkoivat viikon mittaan kuitenkin jo odottaa uusia tempauksia. Kela lojui kylvyssä, tanssi radion tahtiin ja kestitsi naisvieraita viulisti Mikko Luolajan-Mikkolan säestäessä tapaamisia.

Julkinen eläin asettui muiden tuijotettavaksi ja yleisö sai pohtia suhdettaan tirkistelyyn. Kymmenettuhannet ihmiset todistivat Citymanin akvaarioelämää ja teoksen urbaani kritiikki nosti keskustelun taiteen keinosta kannanottoon.

TV1:n Teatteritoimitus teki vuoden 1989 Cityman-teoksesta ohjelman, johon on välikuvina lisätty otoksia vuoden 1991 kalenterin sivuista.

Keväällä 2006 Panu Varstala palasi samaan lasikoppiin tanssitaiteen kandidaatin tutkinnon taiteellisena opinnäytteenä. Alkuperäisen Citymanin Reijo Kelan treenissä Varstala päivitti teoksen uuteen aikaan.

Marko Gustafsson on sittemmin dokumentissaan Citymanin aika tuonut molemmat tulkinnat saman teoksen alle.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä