Hyppää pääsisältöön

Ilkamien musiikkisketsejä

"Otitko sinä suihkun aamulla? En onko se kadonnut?", kysyy blondi toiselta blondilta Ilkamien "hipoissa". Ilkamien lyhyet välisketsit olivat puujalkavitsien aatelia.

Ilkamien sketsit syntyivät "ideariihissä" Espoon Lepolammen lomahotellissa. Ideariihen hiljaisin oli salanimella Kaarlo Näkki kirjoittava toimittaja-pakinoitsija Seppo "Bisquit" Ahti, jolle muut syöttivät ideoita.

Ilkamat perustui amerikkalaiseen ohjelmaformaattiin "Laugh-In". Suomeen ohjelma rantautui kuitenkin Ruotsin kautta. Tekijätiimi katseli ruotsalaista Partaj-ohjelmaa ja nappasi sieltä osan ideoista suomalaisiin Ilkamiin.

Yksi vitsilaji oli blondivitsit. Amerikassa tätä lajia viljeli näyttelijä Goldie Hawn. Suomessa lyötiin paremmaksi, kun blondeja saatiin kaksi: Koivistolaiset Anja ja Anneli.

Ilkamien hippoja isännöivät Marja Korhonen ja Pentti Siimes. Party Blues musiikista vastasi Jaakko Salon orkesteri.

Teksti: Seija Aunila

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto