Hyppää pääsisältöön

Oopperan tummaääninen tulkki Martti Talvela

Martti Talvela oli yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia oopperalaulajia. Vuonna 1970 valmistuneessa ohjelmassa seurataan Talvelan arkipäivää ja kulissien takaista elämämää Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Suomessa.

Ohjelma on sukellus oopperan maailmaan ja myös kielikylpy, sillä selostus on englanniksi, Martti Talvela (1935–1989) kommentoi elämäänsa saksaksi, keskustelee opettajiensa kanssa myös italiaksi ja venäjäksi sekä haastelee tietenkin myös suomeksi.

Talvelan kansainvälinen menestys sai alkunsa Ruotsista, josta hänet keksittiin 1960-luvulla Saksaan Bayreuthin Wagner-juhlille. Talvelan uraan mahtuu merkittäviä oopperataloja: Berliinin Deutsche Oper, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala ja New Yorkin Metropolitan. Suomessa Talvela teki merkittävän työn Savonlinnan oopperajuhlien johdossa.

Martti Talvela syntyi vuonna 1935 luovutetussa Karjalassa Hiitolassa. Hänen elämänsä päättyi sydänkohtaukseen oman tyttären hääjuhlassa kesällä 1989.