Hyppää pääsisältöön

Oopperan tummaääninen tulkki Martti Talvela

Martti Talvela oli yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia oopperalaulajia. Vuonna 1970 valmistuneessa ohjelmassa seurataan Talvelan arkipäivää ja kulissien takaista elämämää Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Suomessa.

Ohjelma on sukellus oopperan maailmaan ja myös kielikylpy, sillä selostus on englanniksi, Martti Talvela (1935–1989) kommentoi elämäänsa saksaksi, keskustelee opettajiensa kanssa myös italiaksi ja venäjäksi sekä haastelee tietenkin myös suomeksi.

Talvelan kansainvälinen menestys sai alkunsa Ruotsista, josta hänet keksittiin 1960-luvulla Saksaan Bayreuthin Wagner-juhlille. Talvelan uraan mahtuu merkittäviä oopperataloja: Berliinin Deutsche Oper, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala ja New Yorkin Metropolitan. Suomessa Talvela teki merkittävän työn Savonlinnan oopperajuhlien johdossa.

Martti Talvela syntyi vuonna 1935 luovutetussa Karjalassa Hiitolassa. Hänen elämänsä päättyi sydänkohtaukseen oman tyttären hääjuhlassa kesällä 1989.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto