Hyppää pääsisältöön

Samin ja Daven soulshow veti Kulttuuritalolle vain kourallisen kiinnostuneita

Kovatasoinen amerikkalainen soulkiertue houkutteli Helsingin Kulttuuritaloon vuonna 1967 pienen ja ujon katsojajoukon. Sellaisessa tilanteessa pitää vain lisätä hönkää, artistit toteavat.

Sam Mooren ja Dave Praterin lauluduo oli yksi 1960-luvun lopun suurimmista soul-nimistä. Monet heidän gospelvaikutteisista kappaleistaan, kuten "You Don´t Know Like I Know", "Soul Man" ja "Hold On, I´m Coming", nousivat kansainvälisiksi pophiteiksi.

The Sam and Dave Soul Revue kiersi Eurooppaa vuonna 1967. Mukana oli Etelän soulin valiojoukkoa, kuten Lee Dorsey, Arthur Conley sekä tuntemattomampi Linda Carr.

Helsingissä seurue piti samana iltana kaksi konserttia. Yleisönä oli vain piskuinen joukko aikaansa seuraavinta popyleisöä.

Toimittaja Anki Lindqvist luonnehtii konsertin yleisöä pieneksi ja kylmäksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt esiintyjien menoa, vaikkei amerikkalainen yleisö ollutkaan yhtä ujoa. Show teki vaikutuksen myös paikalla olleisiin suomalaisiin.

Myös valkoiset voivat laulaa soulia, jos vain materiaali ja asenne ovat oikeat, Sam ja Dave lohduttavat suomalaisia. Englanninkielisessä haastattelussa he kertovat myös, että rock and rollin ja rhythm and bluesin erottaa torvisektiosta.

Musiikkitieteilijä Pekka Gronowia esitys viehätti tavattomasti. Soulin hypnoottinen toisto ja paisutukset ovat hänestä verrattavissa Wagnerin tehokeinoihin.

Haastateltavina ovat myös mm. Pop-lehteä ja tv:n popohjelmia toimittanut Tapani Karhu sekä Iskelmä- ja Rytmi-lehtien toimittaja Erkki Pälli.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto