Hyppää pääsisältöön

Samin ja Daven soulshow veti Kulttuuritalolle vain kourallisen kiinnostuneita

Kovatasoinen amerikkalainen soulkiertue houkutteli Helsingin Kulttuuritaloon vuonna 1967 pienen ja ujon katsojajoukon. Sellaisessa tilanteessa pitää vain lisätä hönkää, artistit toteavat.

Sam Mooren ja Dave Praterin lauluduo oli yksi 1960-luvun lopun suurimmista soul-nimistä. Monet heidän gospelvaikutteisista kappaleistaan, kuten "You Don´t Know Like I Know", "Soul Man" ja "Hold On, I´m Coming", nousivat kansainvälisiksi pophiteiksi.

The Sam and Dave Soul Revue kiersi Eurooppaa vuonna 1967. Mukana oli Etelän soulin valiojoukkoa, kuten Lee Dorsey, Arthur Conley sekä tuntemattomampi Linda Carr.

Helsingissä seurue piti samana iltana kaksi konserttia. Yleisönä oli vain piskuinen joukko aikaansa seuraavinta popyleisöä.

Toimittaja Anki Lindqvist luonnehtii konsertin yleisöä pieneksi ja kylmäksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt esiintyjien menoa, vaikkei amerikkalainen yleisö ollutkaan yhtä ujoa. Show teki vaikutuksen myös paikalla olleisiin suomalaisiin.

Myös valkoiset voivat laulaa soulia, jos vain materiaali ja asenne ovat oikeat, Sam ja Dave lohduttavat suomalaisia. Englanninkielisessä haastattelussa he kertovat myös, että rock and rollin ja rhythm and bluesin erottaa torvisektiosta.

Musiikkitieteilijä Pekka Gronowia esitys viehätti tavattomasti. Soulin hypnoottinen toisto ja paisutukset ovat hänestä verrattavissa Wagnerin tehokeinoihin.

Haastateltavina ovat myös mm. Pop-lehteä ja tv:n popohjelmia toimittanut Tapani Karhu sekä Iskelmä- ja Rytmi-lehtien toimittaja Erkki Pälli.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto