Hyppää pääsisältöön

Spencer Davis Group vieraili Suomessa 1967

Birminghamilainen rhythm and blues -bändi vieraili Suomessa helmikuussa 1967. Ruokapöydän ääressä keskusteltiin hilpeästi muun muassa Appalakkien vuoristomusiikista.

Vuonna 1963 perustettu Spencer Davis Group nautti vuosina 1965-67 kansainvälistä popsuosiota hiteillään Somebody Help Me, Keep On Running ja Gimme Some Lovin´.

Bändin menestykseen vaikutti olennaisesti nuori urkuri-kitaristi Stevie Winwood, joka jo 17-vuotiaana tekemissään levytyksissä osoittautui hämmästyttäväksi soul-laulutyylin taitajaksi. Winwood jätti yhtyeen pari kuukautta Suomen-vierailun jälkeen.

Afroamerikkalaiset laulajat olivat vaikuttaneet Winwoodiin vahvasti. Nimiä oli kuitenkin liian monta, jotta niitä olisi kannattanut ryhtyä luettelemaan.

Rumpali Pete Yorkin lyömäsoittajasuosikki oli jazzlegenda Buddy Rich. Spencer Davis puolestaan arvosti sellaisia kitaristeja kuin B. B. King, Buddy Guy ja Eric Clapton.

Davisin toteamus Appalakkien vuoristomusiikin viehätysvoimasta herätti hilpeyttä. Koska tyylisuunta oli suomalaisille oudompi, Stevie Winwood yrittää selittää käsitettä. Käännöksessä se selitetään ilmaisulla "peräkylämäinen banjo".

Ohjelman juontaja Tapani Karhu kertoo, että Spencer Davis Group aiheutti ohjelmantekijöille harmaita hiuksia. Soittovälineistön pystytykseen ja soundcheckiin kului yli kolme tuntia, ja studioaika kävi vähiin. Tulos oli kuitenkin vaivan arvoinen.