Hyppää pääsisältöön

Mopojengi päristeli vielä 60-luvulla ilman kypäriä

Mopo on monen aikuisen mielestä viheliäinen kapistus. Monelle nuorelle se on kuitenkin ensimmäinen moottoriajoneuvo, jolla ajokokemusta hankitaan.

Oheisessa filmissä seurataan helsinkiläisen mopojengin päristelyä 1960-luvun lopulla niin teillä kuin hiekkamontuillakin.

Mopon kuljettamiseen vaaditaan vähintään 15 vuoden ikä. Vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneiltä vaaditaan nykyisin myös mopokortti.

Mopokorttia varten on suoritettava teoriakoe. Pakollinen opetus otettiin käyttöön 2011. Teoriakokeen lisäksi on suoritettava ajo- ja käsittelykoe.

Silmiinpistävää on myös se, ettei 60-luvun ”mopokundeilla” ole ajokypäriä. Nykyisin kypärä on mopolla ajettaessa pakollinen.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto